Raspušten izraelski parlament, slijede prijevremeni izbori

Parlament Izraela izglasao je danas sopstveno raspuštanje uoči prijevremenih parlamentarnih izbora, koji su zakazani za januar 2013. godine
75 pregleda 0 komentar(a)
Izrael, parlament, Foto: AP
Izrael, parlament, Foto: AP
Ažurirano: 16.10.2012. 08:19h

Predsjednik parlamenta Reuven Rivlin objavio je raspuštanje poslije čitavog dana političkih govora i debata koje su se završile jednoglasnom odlukom poslanika.

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je prošle sedmice da će zatražiti nove izbore, nekoliko mjeseci prije vremena, zato što parlament nije mogao da se dogovori oko novog budžeta.

U burnoj debati koja je bila uvod u glasanje, Netanjahu je veličao svoja dostignuća, dok ga je opozicija prozivala i nemilosrdno vrijeđala, prenosi Asošiejted pres.

Treće, konačno, razmatranje odluke o raspuštanju Kneseta usvojeno je u prvim jutarnjim satima sa 100 glasova za i nijednim protiv.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je, otvarajući sjednicu u ponedjeljak po podne, pozvao javnost da ga ponovo izabere i naveo šta je postigla njegova vlada, uključujući ekonomski rast, izgradnju bezbjednosne ograde na južnoj granici s Egiptom i osnivanje snage za odbranu od sajber napada.

Netanijahuova konzervativna partija Likud favorit je u većini anketa, a njegovi protivnici su podijeljeni i neorganizovani.

Međutim, uprkos činjenici da su dobri izgledi da Netanijahu treći put postanje premijer, neće mu biti lako, jer će se Izrael suočiti sa nesigurnom ekonomskom situacijom, propustom da se obnove mirovni pregovori sa Palestincima i zategnutim odnosima sa predsjednikom SAD Barakom Obamom, navodi agencija Asošiejted pres.

Izraelski premijer je istakao takođe da su palestinski napadi na Izraelce donekle smanjeni i da je on doprinio da iranski nuklearni program dospije na globalni dnevni red, što je na kraju dovelo do parališućih ekonomskih sankcija protiv te zemlje.

"Za manje od 100 dana narod Izraela će odlučiti ko će ga predvoditi. Ko će ga predvoditi protiv najvećih bezbjednosnih prepreka koje smo vidjeli od kako je država osnovana, ko će je predvoditi protiv najgore finansijske krize koju je svijet spoznao u posljednjih 80 godina", rekao je Netanijahu, istakavši da "svi oni koji umanjuju prijetnju od nuklearnog Irana nisu vrijedni da vode Izrael čak ni jedan dan".

Dok je govorio, često je prekidan uzvicima negodovanja poslanika opozicije.

Lider opozicije Šaul Mofaz kritikovao je činjenicu da se nastavlja zastoj u pregovorima s Palestincima i izgradnja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će Likud osvojiti 28 ili 29 mjesta u Knesetu od 120 poslanika i kao najveća partija omogućiti Netanijahuu da stvori novu koalicionu vladu. U njoj će dominirati nacionalističke i religiozne partije, kao što je to bio slučaj i u ovoj vladi.

Bonus video: