Turska prinudno spustila još jedan avion

To je drugi slučaj da turski zvaničnici prinudno spuštaju neki avion, pošto je prije nekoliko dana prizemljen i sirijski avion na putu od Moskve ka Damasku
1 komentar(a)
Turska, Sirijski avion, Foto: Beta/AP
Turska, Sirijski avion, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.10.2012. 11:05h

Jermenski putnički avion, koji je leteo prema sirijskom Alepu, prisilno je prizemljen u Turskoj radi provjere prtljaga, saopštio je neimenovani turski zvaničnik.

To je drugi slučaj da turski zvaničnici prinudno spuštaju neki avion, pošto je prije nekoliko dana prizemljen i sirijski avion na putu od Moskve ka Damasku.

"Putnički avion koji je prenosio humanitarnu pomoć iz Jermenije u Alep zatražio je dozvolu da koristi turski vazdušni prostor", rekao je zvaničnik agenciji AFP.

Zvaničnik kaže da je avionu odobren zahtjev ali pod uslovom da sleti i ako ne bude pronađeno ništa osim humanitarne pomoći, moći će da nastavi put.

Avion su presreli turski vojni avioni, objavio je na sajtu list Milijet.

Ankara je prošle srijede primorala sirijski putnički avion koji je iz Moskve leteo za Damask da se prizemlji u turskoj prijestonici zbog sumnji da se u njemu nalazi vojna oprema za režim sirijskog predsednika Bašara al Asada.

U avionu je bilo 35 putnika, od toga 17 državljana Rusije.

Ruski zvaničnici su saopštili da se u avionu nalazila elektronska oprema za radiolokacione stanice, koja nije zabranjena nikakvim međunarodnim konvencijama.

Bonus video: