"Kineski tviteraši" natjerali vlast da reformiše radne logore

Inspirisan sovjetskim gulazima, kineski sistem “obnove prevaspitavanja kroz rad” uveden je pedesetih godina prošlog vijeka
0 komentar(a)
wiebo, Foto: Weibo.com
wiebo, Foto: Weibo.com
Ažurirano: 13.10.2012. 18:44h

Dva mjeseca nakon što su kineski mikroblog servis Sina Weibo preplavile poruke korisnika ogorčenih zbog programa “prevaspitavanja u radnim logorima”, komisija za reformu suda najavila je da će vlada možda izvršiti reformu.

Inspirisan sovjetskim gulazima, kineski sistem “obnove prevaspitavanja kroz rad” uveden je pedesetih godina prošlog vijeka, za vreme vladavine Mao Cedunga.

Svake godine oko 500.000 ljudi biva upućeno u ove logore, procenjuje Lili Jang iz neprofitne Istraživačke fondacije Laogaj, koja pokušava da obavijesti javnost o mukama i patnjama onih koji dospijevaju u logore.

Težak rad u fabrikama ili na poljoprivrednim imanjima polako ih slama, a da bi završili u njima dovoljno je da učine i najsitniji prestup, krađu ili politički protest.

18 mjeseci prevaspitavanja

Tang Hui, majka 11-godišnje djevojčice koju su sedmorica muškaraca silovala i primoravala na prostituciju, bila je toliko očajna što oni nisu osuđeni na smrtnu kaznu da je organizivala niz protesta. Ovo je uznemirilo lokalne vlasti, pa su je osudili na 18 mjeseci prinudnog rada u logoru za prevaspitavanje.

Slučaj Tang Hui pokazao je da sajt može da doprinese i konsolidovanju centralne vlasti

Kada se zahvaljujući društvenom sajtu Sina Weibo, sličnom Tviteru, vijest o njenom slučaju proširila u javnosti, izazvala je toliko ogorčenje da je čak i list “Pipls dejli”, lojalan kineskoj vladajućoj komunističkoj partiji, na sajtu izrazio podrušku majci.

Borba za pravdu: Tang Hui

Kao i većina medija u Kini, i Sina Weibo podleže cenzuri. Veliki dio sadržaja se blokira, uključujući i bilo kakvo spominjanje Trga Tjenanmen. Slučaj Tang Hui pokazao je da sajt može da doprinese i konsolidovanju centralne vlasti, koja učestvuje u akcijama lokalnih zvaničnika.

Odlučujući o tome šta može, a šta ne može da se kaže na sajtu, Komunistička partija selektivno štiti, odnosno kažnjava regionalne vlade koje želi da podrži, odnosno drži pod kontrolom.

Bonus video: