Pala prednost Obame u državi odlučujućoj za izbore

Novo istraživanje je pokazala ogromnu podijeljenost između muškaraca i žena prilikom odlučivanja za koga će glasati
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2012. 08:06h

Predsjednik SAD Barak Obama vodi sa četiri odsto u odnosu na svog rivala Mita Romnija u Ohaju, jednoj od neopredijeljenih država od kojih zavisi ishod izbora.

Prema istraživanju CNN-a, sprovedenom od 5. do 8. oktobra, za Obamu bi danas glasalo 51 odsto birača, a za Romnija 47 odsto.

Ohajo daje 18 elektorskih glasova prilikom izbora predsjednika. Prethodna istraživanja, sprovedena prije predsjedničke debate, davala su Obami prednost od sedam do deset odsto, tako da je ta razlika sada smanjena.

Novo istraživanje je pokazala ogromnu podijeljenost između muškaraca i žena prilikom odlučivanja za koga će glasati. Romni tako ima prednost od 14 odsto među muškim biračima, dok Obama vodi sa čak 22 odsto u ženskoj populaciji.

Mrtva trka dvojice kandidata vlada kada su u pitanju nezavisni birači, oni koji žive u predgrađima i stariji glasači. Nešto drugačije rezultate danas je iznijela Američka istraživačka grupa, prema kojoj Romni vodi sa 48 prema 47 odsto u Ohaju.

Ova američka savezna država se smatra odlučujućom prilikom izbora i za koga se njeni birači opredijele, on u najvećem broju slučajeva postaje i predsjednik Amerike. Tako je 2004.godine u Ohaju pobijedio Džordž Buš, dobivši drugi mandat, dok je 2008. pobijedu odnio Obama.

Bonus video: