Čaves: Produbiću socijalnu revoluciju

Čaves je ponovo izabran zalažući se za tranziciju u socijalizam u zemlji s najvećim dokazanim rezervama nafte na svijetu
73 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2012. 19:23h

Venecuelanski lider Ugo Čaves obećao je produbljivanje socijalne revolucije nakon izborne pobjede koja bi mogla produžiti na 20 godina njegovo upravljanje ovom južnoameričkom članicom OPEC-a.

Desetine hiljada ushićenih pristalica ispunile su ulice Karakasa u blizini predsjedničke palate kasno u nedjelju veče po lokalnom vremenu, nakon što je bivši vojnik pobijedio kandidata opozicije Enrikea Kaprilesa za devet procenata.

Šestogodišnji mandat omogućiče Čavesu da učvrsti kontrolu nad venecuelanskom ekonomijom, po svoj prilici novim talasom nacionalizacija, i da nastavi da pruža podršku ljevičarskim saveznicama u Latinskoj Americi i ostatku svijeta, javila je agencija Rojters.

„Ovo je bila savršena, demokratska bitka“, poručio je Čaves sa balkona palate, držeći repliku mača heroja nezavisnosti Simona Bolivara.

„Venecuela će nastaviti put demokratije i bolivarskog socijalizma XXI vijeka“.

Ovo je bila posebna pobjeda za lidera koji je prije samo nekoliko mjeseci strahovao za svoj život dok se borio protiv raka. Na osnovu 90 odsto izbrojanih glasova, Čaves je osvojio 54,4 odsto glasova u odnosu na 45 odsto koliko je dobio Kapriles.

Izlaznost je iznosila rekordnih 80 odsto registrovanih birača, što je pojačalo Čavesov demokratski kredibilite, uprkos tome što ga kritičari opisuju kao diktatora.

Američke vlasti su čestitale venecuelanskom narodu na visokoj izlaznosti i uglavnom mirnim izborima.

„Mislimo da mišljenje više od šest miliona ljudi koji su glasali za opoziciju treba da ubuduće bude uzeto u obzir“, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Čavesove pristalice, koje su na ulicama Karakasa pile rum i plesale, trudile su se da barem na tren ugledaju kontroverznog lidera. „Čavesu, narod je uz tebe“, skandirali su.

„Nastavićemo da štitimo siromašne, bespomoćne i starije građane“, rekla je za Rojters 54-godišna Gladis Montiho, koja je plakala od sreće.

Čavesova najnovija pobjeda bila je znatno manja od one 2006, kada je imao prednost od 25 odsto glasova, što odražava sve veću frustriranost građana zbog njegovog neuspjeha da riješi probleme korupcije, kriminala i restrikcija struje.

Prihvativši pomenute kritike, Čaves je poručio da će biti više fokusiran za vrijeme novog mandata koji počinje 10. januara.

„Danas počinje novi ciklus vlade, u kojem moramo odgovoriti efikasnije na potrebe našeg naroda“, rekao je. „Obećavam vam da ću biti bolji predsjednik“.

Bum u naftnoj industriji omogućio je venecuelanskom lideru da u protekloj deceniji uloži desetine milijardi dolara u programe socijalne pomoći koji se kreću od besplatnih klinika do novih stambenih kompleksa, čime je stekao ogromnu podršku siromašnih.

Čaves bi sada mogao naložiti nove nacionalizacije u nekim uglavnom netaknutim sektorima ekonomije: bankarstvu, prehrambenoj proizvodnji i zdravstvu. Agencija Rojters ističe da je prethodni mandat iskoristio za preuzimanje sektora telekomunikacija, električne energije i nafte.

„Dao sam sve od sebe“

Lideri opozicije su bili skrhani porazom, koji je uslijedio nakon gotovo jednomjesečne euforije koja je vladala među Kaprilesovim pristalicama.

„Svi smo povrijeđeni i tužni ali nismo razočarani. Ovo je bila nevjerovatna kampanja“, rekla je 51-godišnja domaćica Teresa Peres.

„Sa Čavesom na vlasti još šest godina, ne znam šta da očekujemo“. Kapriles, koji odbacuje ideju dvije Venecuele podijeljene po ideološkim i klasnim linijama, čestitao je Čavesu i dodao da će nastaviti da radi za Venecuelu.

„Dao sam sve od sebe i ponosan sam na ono što smo postigli“, rekao je Kapriles pristalicama u sjedištu kampanje.

Galerija

Bonus video: