Romni preuzeo vođstvo nad Obamom

Kako se navodi u istraživanju agencije Rasmusen, Romni bi u ovom trenutku dobio 49 odsto glasova, Obama 47 odsto
0 komentar(a)
Barak Obama, Mit Romni, Foto: Reuters
Barak Obama, Mit Romni, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.10.2012. 20:45h

Republikanski predsjednički kandidat Mit Romni preuzeo je vođstvo u anketama u odnosu na aktuelnog predsjednika i kandidata demokrata Baraka Obamu, i sada vodi sa dva odsto prednosti.

Kako se navodi u istraživanju agencije Rasmusen, Romni bi u ovom trenutku dobio 49 odsto glasova, Obama 47 odsto, dok je po dva odsto reklo da bi glasalo za nekog drugog kandidata ili je još neodlučno.

Anketa je sprovedena na dan predsjedničke debate, i u naredna dva dana.

Prema procjenama analitičara, Romni je ostavio mnogo bolji utisak tokom prve debate održane u Denveru, na kojoj je ekonomija bila glavna tema, prenosi Tanjug.

Rasmusen navodi da je Obama prije debate imao dva procenta prednosti u odnosu na Romnija.

Istraživanje pokazuje da oba kandidata imaju solidnu podršku baze, pa tako Romnija podržava 89 odsto republikanaca, a Obamu 88 odsto demokrata.

Među jnima koji se nijesu izjasnili ni za jednu partiju Romni vodi sa šesnaest odsto razlike.

Primjetna je i podjela na mlađe i starije birače, pa tako Obama vodi sa dvocifrenom prednošću među mlađima od 40 godina, dok istu prednost ima Romni među starijima od 40 godina.

Kada se pogledaju tri najznačajnije sving države, čiji bi glasači mogli da odluče tok izbora, Romni je popravio svoju podršku u Virdžiniji za jedan odsto i na Floridi za dva odsto, dok je Obama dobio još jedan procenat podrške u Ohaju.

Bonus video: