Venecuela bira predsjednika, u tijesnoj trci Čaves i Kapriles

Čaves je favorit u anketama i ima oko desetak procenata prednosti u odnosu na svog rivala, bivšeg guvernera Kaprilesa. Prema najnovijim anketama aktuelni predsjednik i dalje vodi, sa više od 49 odsto glasova prema 39 odsto za Kaprilesa
112 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2012. 10:36h

Venecuelanci odlučuju u nedjelju 7. oktobra na predsjedničkim izborima da li će na čelu države ostati Ugo Čaves koji se kandidovao za novi šestogodišnji mandat poslije skoro 14 godina na vlasti, ili će doći kandidat opozicije Enrike Kapriles.

Ugo Čaves (58) je na čelu države od 1999, preživio je pokušaj državnog udara, proteste i nekoliko glasanja o njegovoj administraciji.

Čaves je 2006. ubjedljivo pobijedio rascjepkanu opoziciju. Ovog puta Čaves, koji kaže da se oporavio od raka, suočava se s kandidatom koji mu je ozbiljan izazov.

Enrikea Kaprilesa (40), podržava koalicija od preko 30 opozicionih partija. Kapriles, advokat i bivši guverner države Miranda, rekao je da želi da zadrži popularne socijalne programe, ali i da poboljša poslovnu klimu u zemlji.

Kada izađu na izbore u nedjelju glasači u Venecueli odlučiće da li da nastave Čavesovu verziju socijalizma ili da traže promjene.

Čaves je favorit u anketama i ima oko desetak procenata prednosti u odnosu na svog rivala, bivšeg guvernera Kaprilesa. Prema najnovijim anketama aktuelni predsjednik i dalje vodi, sa više od 49 odsto glasova prema 39 odsto za Kaprilesa, i oko 12 odsto neopredijeljenih.

Oko 19 miliona Venecuelanaca ima pravo glasa za ove izbore. Čavesova bitka sa rakom bila je jedna od glavnih tema u predizbornoj kampanji, ali mnogi smatraju da su ovi izbori zapravo referendum o rezultatima Čavesove socijalne politike.

Tokom kampanje Čaves, oslabljen bolešću, bio je manje aktivan, koristeći maksimalno državne medije, dok je energični Kapriles, prelazio cijelu zemlju, i animirao glasače. Čaves je rekao za agenciju Frans pres da je izliječen od raka dijagnostikovanog u junu 2011. i da je sposoban da vlada bar do 2019.

Koristeći velike naftne resurse Venecuele da plati socijalne programe i subvencije vrijedne milijarde dolara predsjednik je u prošlosti bio u stanju da zadrži podršku većine glasača. Venecuela ima najveće rezerve nafte na svijetu, prema procjeni Organizaciji zemalja proizvođača nafte (Opek) i nafta predsetavlja 90 odsto deviznih prihoda. Kako su se približavali izbori Čaves je povećao izgradnju novih državnih stambenih projekata u Karakasu kojim se otvaraju radna mjesta i grade stanovi za siromašne.

Od dolaska na vlast 1999. predsjednik Čaves bio je vrlo prisutna i kontroverzna ličnost na međunarodnoj sceni. Otvoreno je podržavoa vladu Kube, Irana, Sirije i Bjelorusije i žestoko kritikovao američku administraciju. Takođe je održavao bliske poslovne veze sa Rusijom od koje je kupovao vojnu opremu, i sa Kinom koja ima velike investicije u Venecueli.

Čaves daje znatne količine nafte Kubi, Nikaragvi i većini karpiskih zemalja kroz grupaciju Petrokaribe.

Kapriles je rekao da će ovaj program ukinuti i trošiti više novca na siromašne u Venecueli.

Čaves ne krije da mu je inspiracija bivši kubanski vođa Fidel Kastro, i sebe predstavlja kao novu branu naspram američkog "imperijalizma".

Za Čavesove ljevičarske saveznike njegov gubitak na izborima bio bi udarac za njihova nastojanja da šire uticaj ljevičara u Latinskoj Americi.

Čavesov protivnik Enrike Kapriles potiče iz bogate porodice. Po profesiji advokat, Kapriles je postao najmlađi član venecuelanskog donjeg doma parlamenta sa 25 godina. Bio je gradonačelnik Barute, predgrađa Karakasa i zatim guverner države Miranda. Kapriles je dugogodišnji Čavesov protivnik. Zalaže se za tržišnu ekonomiju i kaže da treba ispraviti višegodišnju socijalističku vladavinu Čavesa i tako olakšati razvoj privatnog preduzetništva i investicija.

Mada je obećao da će zadržati Čavesove socijalne ideje, Kapriles za uspješan model razvoja smatra onaj koji je primijenio Brazil. U zemlji sa slabom privredom i rasprostranjenim kriminalom mnogi glasači preispituju svoju podršku Čavesu i poslije skoro 14 godina njegove vladavine dosta njih se okreće ka 40-ogodišnjem Kaprilesu.

Prvi rezultati izbora očekuju se oko 7.30 časova 8. oktobra po centralnoevropskom vremenu. Predsjednik se bira za šestogodissnji mandat.

Galerija

Bonus video: