Abu Hamza izručen Americi

Radikalni islamski propovjednik Abu Hamza el Masri i još četvorica islamista izručeni su Amerikancima. Dva vojna aviona odletjela iz britanske baze Mildenhol.
0 komentar(a)
Abu Hamza, Foto: AP
Abu Hamza, Foto: AP
Ažurirano: 06.10.2012. 08:58h

Velika Britanija izručila je radikalnog islamistu Abu Hamzu al Masrija i još četvoricu navodnih islamista Sjedinjenim državama, pošto je britanski sud presudio da radikalni islamski propovjednik može da bude izručen Amerikancima.

Abu Hamza i četvorica njegovih istomišljenika su ikrcani u dva vojna aviona i otpremljeni u SAD svega nekoliko sati poslije očekivane odluke suda.

Sudija Džon Tomas je rekao da je to konačna odluka, nakon što su se optuženi godinu dana borili da izbjegnu izručenje u SAD.

Al Masri, koji je džamiju u londonskom Finsbari parku pretvorio u trening centar za radikalne islamiste, tražen je u SAD pod optužbama među kojima je i jedna da je pomagao da se u Oregonu napravi kamp za obuku terorista.

Egipćanina Abu Hamzu Vašington optužuje da podržava Al Kaidu, da je pomogao u jednoj otmici u Jemenu i da je učestvovao u organizovanju logora za obuku gerilaca u Sjedinjenim Državama.

Ovaj 54-godišnji jednooki propovjednik je hvalio napade na SAD 11. septembra 2001.

Abu Hamza se tokom rata u Bosni borio na strani bosanskih muslimana.

El Masri se protiv izručenja žalio ranije Evropskom sudu za ljudska prava koji ga je odbio.

Sud u Londonu odbio je danas njegov zahtjev da se podvrgne dodatnim ljekarskim testovima, za koje su njegovi advokati rekli da će dokazati da nije pogodan za izručenje.

Britanska ministarka: Procedura izručenja Hamze preduga

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej ocijenila je danas da je činjenica da je procedura izručenja Abu Hamze SAD trajala osam godina "frustrirajuća" i dodala da analizira načine za njeno skraćivanje u budućnosti.

"Normalno je poštovati proceduru. Frustrirajuće je, mislim da je za svakoga frustrirajuće, što je za izručenje tih osoba bilo potrebno toliko vremena", kazala je ona za radio BBC.

"Veoma pažljivo ćemo proučiti odluku Vrhovnog sudije (najvišeg rangiranog sudije u britanskom pravosudnom sistemu) i ozbiljno ćemo se pozabaviti ijelom procedurom kako bismo vidjeli da li ona podrazumijeva previše etapa", dodala je.

"Već sam preduzela korake za analizu načina na koji postupamo u takvim situacijama u odnosu na druge zemlje kako bismo vidjeli da li od tih zemalja možemo nešto da naučimo", rekla je Tereza Mej. "Mislim da nešto moramo da promijenimo" u proceduri, zaključila je britanska ministarka.

Abu Hamza, Halid El-Favaz, Babar Ahmad, Adel Abdul Bari i Sijed Tahla Ahsan izručeni su SAD u noći između petka i subote, poslije presude Visokog suda u Londonu da odbaci njihove žalbe na odluku o njihovom izručenju SAD zbog "aktivnosti povezanih sa terorizmom".

Prošle sedmice, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu otvorio je put za izručenje pošto je odobrio njihovo izručenje SAD.

Abu Hamza (54), naturalizovani Britanac, porijeklom iz Egipta, već osam godina se bori protiv izručenja SAD. Nekadašnji imam se u 11 tačaka optužnice tereti između ostalog i za otmicu 16 zapadnih turista u Jemenu 1998. godine od kojih je njih četvoro poginulo u operaciji oslobađanja. On je takođe osumnjičen da je pomogao formiranje jednog od kampova za obuku u SAD 2000. i 2001. godine i finansiranje kandidata za džihad, koji su željeli da odu na Bliski istok da bi se obučavali za izvršavanje napada.

Zadovoljstvo odlukom londonskog suda u petak je izrazila i američka vlada.

Bonus video: