SAD: Razotkrivena ruska špijunska mreža

Aleksandar Fišenko, vlasnik i direktor američkih i ruskih firmi, optužen je i da je djelovao kao špijun ruske vlade na teritoriji SAD
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2012. 15:56h

Američko ministarstvo pravde objavilo je da je razotkrivena mreža kojoj je bio cilj da se domogne mikroelektronskih komponenti proizvedenih u SAD i da ih, potom, isporuči ruskoj vojsci i obavještajnim službama.

Savezni tužioci objavili su optužnicu protiv 11 članova mreže, kao i firmi iz Hjustona i Moskve zbog nezakonitog izvoza "high-tech" komponenti iz SAD ruskim obavještajnim službama.

Prema optužnici, mreža je kupovala tehnološki napredne mikroelektronske elemente od raznih američkih proizvođača i izvozila ih u Rusiju, izbjegavajući američki sistem licenciranja kojim se kontroliše izvoz takvih proizvoda

Televizijska mreža "NBC" prenosi da se radi o opremi vrijednoj 50 miliona dolara.

Aleksandar Fišenko, vlasnik i direktor američkih i ruskih firmi, optužen je i da je djelovao kao špijun ruske vlade na teritoriji SAD.

Fišenko je rođen u Kazahstanu, a 2003. godine je postao naturalizovani američki državljanin.

Prema optužnici o kojoj će odlučivati savezni sud u Bruklinu (Njujork), mreža je kupovala tehnološki napredne mikroelektronske elemente od raznih američkih proizvođača i izvozila ih u Rusiju, izbjegavajući američki sistem licenciranja kojim se kontroliše izvoz takvih proizvoda.

Oni su se primjenjivali u različitim vojnim sistemima, uključujući radare s elektronskog nadzora, sisteme za navođenje projektila i eksplozivne udarne igle, prenosi "NBC".

Bonus video: