Turski zvaničnici: Ne želimo rat sa Sirijom

Turska vojska je juče otvorila artiljerijsku vatru na ciljeve u Siriji i na taj način uzvratila na granatiranje turskog grada Akčakale u kojem je poginulo pet osoba
17 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2012. 12:19h

Turska je nastavila da bombarduje sirijski distrikt Tel Abjad, koji se nalazi 10 kilometara od granice sa Turskom, nakon jučerašnjih obostranih napada.

Turski parlament razmatra zakon koji bi vojsku ovlastio da sprovodi operacije u Siriji, a AP piše da jedan neimenovani savjetnik turskog premijera Redžepa Erdogana kaže da Turska nema namjeru da objavi rat Siriji.

On je rekao da na jučerašnje tursko granatiranje Sirije i prijedlog zakona da se dozvoli vojna intervencija treba gledati kao na "uporozorenje Siriji," prenosi AP, ne navodeći ime zvaničnika.

Rojters međutim precizira da je Erdoganov savjetnik Ibrahim Kalin preko Tvitera rekao da Turska ne želi rat sa Sirijom ali da će štiti svoje granice.

Prema njegovim riječima, nastavljaju se politička i diplomatska inicijativa.

Hitna sjednica

Turski parlament je sazvao hitnu sednicu parlamenta kako bi razmotrio predlog zakona da se dozvole vojne operacije preko granice sa Sirijom. Predlog je podnijela vlada ocijenivši da je "agresivna akcija" sirijskih vojnih snaga postala ozbiljna prijetnja za bezbjednost.

Turska vojska napala je juče ciljeve u Siriji odgovarajući na minobacački napad sa sirijske teritorije u kojem je ubijeno petoro turskih civila, rečeno je u izjavi iz kabineta turskog premijera Tajipa Erdogana.

"Naše oružane snage u pograničnom području odgovorile su na taj gnusan napad u skladu s pravilima djelovanja, artiljerijskom vatrom na radarski određene ciljeve u Siriji", kaže se u Erdoganovoj izjavi. "Turska nikada neće bez odgovora ostaviti ovakve provokacije sirijskog režima protiv naše nacionalne sigurnosti."

Turski odgovor koštao je života nekolicinu sirijskih vojnika.

U Biselu je istovremeno počeo hitan sastanak ambasadora zemalja NATO-a na turski zahtjev.

Ambasadori su duboko zabrinuti i upozorili su Siriju da prestane s "agresivnim dejstvima protiv zemlje članice", kao i sa "upornim kršenjem međunarodnog prava", navedeno je u saopštenju NATO-a.

Hitan i vanredan ambasadorski sastanak sazvan je na zahtjev Turske, koja se pozvala na Član 4 Atlantske povelje, koji se aktivira na zahtev članice čiji je teritorijalni integritet ugrožen.

Iako je, kako prenose zapadni mediji, postojao strah da bi jučerašnji incident mogao da posluži kao povod da se NATO umiješa u građanski rat u Siriji, ambasadori su se uzdržali od pozivanja na Član 5.

U članu 5 navodi se da se "članice slažu da će se oružani napad protiv jedne ili više članica u Evropi ili Sjevernoj Americi smatrati napadom na sve članice".

U jučerašnjem napadu sirijske vojske na grad Akčakale u Turskoj poginulo je pet osoba, među kojima troje dece, a ranjeno je i devet osoba. Iz Sirije su ispaljene dvije granate, a pretpostavlja se da ih je ispalila sirijska vojska, koja je gađala položaje pobunjenika uz granicu sa Turskom.

Turska vojska odgovorila je na sirijsko granatiranje grada. Vojska je dejstvovala "na ciljeve u Siriji koji su utvrđeni radarskom analizom" i sve je, kako navode, urađeno u skladu sa procedurom predviđenom za te situacije.

Odluka je donijeta nakon što je zamjenik turskog premijera Bulent Arinc izjavio je da je teritorijalni integritet Turske u više navrata bio povrijeđen povremenim incidentima na granici sa Sirijom, ali da je današnji artiljerijski napad bio "kap koja je prelila čašu".

Davutoglu se obratio Arapskoj ligi i UN

U turskom Ministarstvu spoljnih poslova CNN-u je rečeno da je ministar Ahmet Davutoglu povodom incidenta kontaktirao Arapsku ligu i specijalnog izaslanika UN za Siriju Lakidara Brahimija.

Davutoglu se obratio i generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i iskazao "najveću zabrinutost" Turske nakon granatitanja sa sirijske teritorije.

Ban je pozvao sirijsku vladu da poštuje teritorijalni integritet svojih susjeda i upozorio da konflikt koji u Siriji traje već 18 mjeseci sve više nanosi štetu zemljama u regionu.

"Generalni sekretar poziva sirijsku vladu da u potpunosti uvažava teritorijalni integritet svojih susjeda kao i da okonča nasilje prema sirijskom narodu", navodi se u saopštenju Ban Ki Munove pres službe, prenosi Rojters.

"On poziva takođe sve strane da ublaže tenzije i otvore put ka mirnom rješenju sirijske krize", dodaje se u saopštenju. Na grad Akčakale je u posljednjih nekoliko nedjelja vatra otvorena nekoliko puta.

Stanovnicima tog turskog grada se savjetuje da se sklone od granica. Zbog nasilja u susjednoj Siriji, više od 100 škola u regionu je zatvoreno.

Osveta Turske predstavlja značajano pogoršanje odnosa dvije zemlje, koji je pod pritiskom otkako je prije osmnaest mjeseci u Damasku počeo ustanak protiv vlade predsjednika Bašara el Asada.

Turska televizija TRT javila je da je vojna jedinica stacionirana u Akčakalama nastavila napade na sirijske mete tokom noći, a granatiranje je nastavljeno i jutros. Agencija AP navodi da nije mogla da dobije potvrdu te vijesti od zvaničnika ministarstava spoljnjih poslova i odbrane Turske.

Turska, nekada jedan od najbližih saveznika Sirije, prekinula je diplomatske odnose kada je režim predsjednika Bašara el Asada započeo sa nasilnim suzbijanjem protesta prošle godine.

Tenzije su se dodatno pogoršale između dvije zemlje, kada je Sirija oborila turski borbeni avion u junu.

Sirija je saopštila da ispituje porijeklo prekogranične vatre i izrazila je svoje saučešće porodicama žrtava i "prijateljima, turskom narodu".

Galerija

Bonus video: