Prva debata pripala Romniju: Republikanac ubjedljiviji od Obame

"Ovo će promijeniti pravac kampanje", smatra analitičar Foks njuza Čarls Krothamer
88 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2012. 06:55h

Republikanski predsjednički kandidat Mit Romni ostavio je bolji utisak od aktuelnog predsjednika Baraka Obame tokom prve predsjedničke TV debate u Denveru.

Romni je tokom jednoipočasovne debate iznio više konkretnih predloga, a uspio je i da se predstavi kao osoba koja nije otuđena od običnog čovjeka, smatraju sagovornici CNN-a i Foks njuza.

Romni je pokazao da ima ideje, da se brine o zemlji i nije odustao ni od jednog svog stava.

"Ovo će promijeniti pravac kampanje", smatra analitičar Foks njuza Čarls Krothamer. On je dodao i da je Obama imao loše veče, ali da očekuje da će u drugu debatu ući sa drugačijom taktikom.

Romni je bolji utisak ostavio i na bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija, koji kaže da je Obama djelovao izgubljeno tokom debate. Čak i da je djelovao ubjedljivije, on nema rezultate iza sebe, ocjena je Đulijanija.

Slično smatraju i na CNN-u, pa je tako analitičarka te televizije Glorija Borger ocijenila da je Obama imao ravno obraćanje, pri čemu je čak i u završnoj riječi samo rekao da će i dalje raditi vrijedno, bez iznošenja novih ideja i planova.

"Romni je istovremeno sve u svojoj priči usmjerio na otvaranje novih radnih mjesta i kroz svaku temu je to provlačio", rekla je Borgerova.

Sama debata je bila posvećena ekonomskim pitanjima, i tu su Obama i Romni izašli sa potpuno drugačijim stavovima o poreskoj politici, rješavanju problema javnog duga i deficita, zdravstvenom osiguranju i energetskoj politici.

Bilo je vidljivo da Obama nije bio previše agresivan tokom debate, pa tako nijednom nije pomenuo Bejn Kapital i video 47 odsto, koji je njegov izborni tim u više plaćenih reklama navodio kao glavne zamjerke Romniju.

Romni je s druge strane od samog početka zauzeo napadački stav, rekavši da se Obama od početka svog predsjedničkog mandata nije na pravi način postavio prema stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta, već je umesto toga svoju energiju koristio za izglasavanje zakona o zdravstvenom osiguranju.

Po pitanju poreske politike, republikanski predsjednički kandidat je takođe nastupio čvrsto, optuživši Obamu da planira povećanje poreza. "Povećanje poreza smanjuje privredni rast", kazao je Romni.

Njegova glavna zamjerka administraciji demokrata i samom Obami je povećanje javnog sektora, za koje kaže da smeta ekonomskog oporavku malih i porodičnih preduzeća.

Romni je rekao i da je u posljednje četiri godine povećana proizvodnja nafte u Americi, ali samo kod privatnih preduzetnika, a ne zbog zalaganja države.

Obama je tokom debate djelovao nešto nervoznije od Romnija, pa je tako u jednom trenutku njegov plan poreske politike nazvao bestidnim.

Njegov izborni štab ne smatra da je Obama bio lošiji od Romnija, koga ocjenjuju kao osornog. "Možete da mu date poene za stil ako želite", rekao je glavni menadžer Obamine kampanje, Džim Mesina, na konstataciju novinara da je Romni djelovao snažnije, sigurnije u sebe i agresivnije.

Kandidat demokrata je veći dio vremena potrošio objašnjavajući značaj zdravstvenog osiguranja i svoje politike smanjenja budžetskog deficita.

Amerika je najbolja kada je njena srednja klasa dobro, istakao je Obama, založivši se za veće oporezivanje onih koji zarađuju više od 250.000 dolara godišnje. On se više puta založio za nastavak ekonomske politike iz vremena vladavine Bila Klintona.

Obama je prilikom televizijskog prenosa poktačio i njujorškog biznismena Donalda Trampa, za koga je rekao da ga Romni vjerovatno vidi kao predstavnika malog biznisa. "Donald Tramp ne voli da je ništa malo kod njega", rekao je američki predsjednik.

Obama je na početku debate javno čestitao godišnjicu braka supruzi Mišel, pošto je baš na veče kada se održavao duel bračni par Obama obilježio 20 godina braka.

"Obećavam ti da sljedeću godišnjicu nećemo provesti pred 40 miliona ljudi", našalio se predsjednik SAD.

Romni je takođe čestitao Obami na godišnjici braka, rekavši šaljivo da je debata u Denveru najromantičnije mjesto za tu proslavu, naročito kada je Obama slavi sa njim.

Mediji su primijetili i da je kandidat demokrata dobio četiri minuta vremena duže od Romnija, kao i da je tokom večeri čak četiri miliona poruka ostavljeno na Tviteru u vezi sa debatom.

Na jednom od Tviter glasanja, 36.000 tviteraša označilo je Romnija kao pobjednika debate, dok je Obama dobio samo devet hiljada glasova.

Obama je pred debatu imao malu, ali stabilnu prednost u svih desetak "sving" država, od kojih se očekuje da odluče novog predsjednika u novembru.

Sljedeća u nizu od tri debate, biće održana 16. oktobra u Njujorku, a posljednja 22. oktobra na Floridi. Tokom sljedeće dve debate teme će biti unutrašnja i spoljna politika.

Galerija

Bonus video: