Šef IAEA: Najveći rizik predstavlja "prljava bomba"

Takvu bombu, koja kombinuje konvencionalne eksplozive i nuklearni radioaktivni materijal, mogli da upotrijebe teroristi
4 komentar(a)
Jukija Amano generalni direktor IAEA, Foto: Rojters
Jukija Amano generalni direktor IAEA, Foto: Rojters
Ažurirano: 29.09.2012. 13:03h

Šef Agencije UN za nuklearnu energiju (IAEA) Jukio Amano upozorio je da prijetnja nuklearnog terorizma nije umanjena, kao i da glavnu opasnost predstavlja takozvana prljava bomba koja može da kontaminira čitav jedan veliki grad.

Amano je tokom sastanka na marginama Generalne skupštine UN izjavio da bi takvu bombu, koja kombinuje konvencionalne eksplozive i nuklearni radioaktivni materijal, mogli da upotrijebe teroristi, prenosi AP.

On je dodao da to ne bi bila prava nuklearna bomba, ali bi dovela do masovne panike i ozbiljnih ekonomskih posljedica.

"Zato moramo biti maksimalno oprezni u zaštiti nuklearnog i ostalog radioaktivnog materijala i nuklearnih postrojenja", kazao je Amano.

On je naveo da je registrovano više od 2.200 incidenata u bazi podataka IAEA vezanih za nezakonitu trgovinu nuklearnim materijalom, otkako je formirana 1995.

"Većina tih incidenata su uglavnom manje ozbiljni, ali ima i onih koji su opasniji", rekao je Amano i dodao da se zato mora održati nivo budnosti.

Istovremeno, generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je na skupu da je mogućnost da teroristi dođu do nuklearnog materijala jedna od najvećih prijetnji.

On je rekao da se moraju upotrebiti svi instrumenti kako bi se ta opasnost suzbila.

Bonus video: