Predsjednik Palestine optužio Izrael za etničko čišćenje

Palestinski predsjednik Mahmud Abas danas je u obraćanju Generalnoj skupštini UN optužio Izrael za sprovođenje etničkog čišćenja izgradnjom jevrejskih naselja u istočnom Jerusalimu
1 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2012. 19:34h

"To je kampanja etničkog čišćenja protiv palestinskog naroda preko uništavanja njihovih domova", rekao je Abas koji je pred Generalnom skupštinom govorio nešto prije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Izraelski premijer, koji je uglavnom govorio o prijetnjama koje po svijet predstavlja iranski nuklearni program, osvrnuo se i na Abasov nastup. "Nećemo riješiti sukobe govorima u UN u kojima se međusobno optužujemo", rekao je on.

Izrael je u Bliskoistočnom ratu 1968. zauzeo istočni dio Jerusalima, koji je bio dio Jordana.

Palestinci žele da istočni Jerusalim bude prijestonica njihove buduće države na Zapadnoj obali i optužuju Izrael da izgradnjom jevrejskih naselja na tim teritorijama onemogućava pregovore.

Abas je rekao da je u Ujedinjenim nacijama pokrenuo nove razgovore o međunarodnom priznanju palestinske države i dodao da su u toku "intenzivne konsultacije s različitim regionalnim organizacijama i članicama UN".

Palestinci namjeravaju da 29. novembra zatraže status države posmatrača u UN.

Prošle godine su zatražili da ih Savjet bezbjednosti UN prizna kao punopravnu članicu ali je taj pokušaj propao.

"Ne namjeravamo da delegitimizujemo Izrael, već prije da se ustanovi država koju bi trebalo ustanoviti: Palestina", rekao je Abas u obraćanju Generalnoj skupštini. On je, međutim, dodao da "govori u ime gnjevnih ljudi" koji vjeruju da nemaju svoja prava i da su usvojili "kulturu mira i međunarodnih rezolucija".

Nestajanje Palestine od 1946.

"Izrael se nagrađuje iako nastavlja politiku rata, okupacije i izgradnje naselja", rekao je palestinski predsjednik i optužio Izrael da nastoji da "nastavi okupaciju istočnog Jerusalima i anektira velike djelove Zapadne obale".

Palestinski zvaničnici su rekli da će zahtjev za priznanjem vjerovatno podnijeti Generalnoj skupštini UN 29. novembra, pošto budu završeni američki predsjednički izbori.

Abas nastoji da izbjegne da pitanje palestinske državnosti bude tema u predizbornim debatama.

Palestinci prošle godine nisu uspjeli da preko Savjeta bezbjednosti dobiju status države članice UN, ali su dobili članstvo u UNESCO-u i pored protivljenja Izraela i SAD.

Bonus video: