Kineski sud potvrdio kaznu protiv Ai Veiveija

Viši kineski sud potvrdio je danas kaznu od 2,4 miliona dolara zbog izbjegavanja plaćanja poreza poznatom kineskom disidentu Ai Veiveiju, čime je okončana njegova dugotrajna bitka s vlastima
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2012. 16:54h

Drugi poraz po žalbi Veiveija pred višim sudom znači da svjetski priznati umjetnik, koji je, između ostalog, radio na vizuelnom kreiranju olimpijskog stadiona "Ptičje gnijezdo" u Pekingu, rizikuje da bude uhapšen ukoliko ne plati ostatak kazne od 6,6 miliona juana (milion dolara) u slučaju koji je, kako je konstatovala agencija Rojters, dodatno ukaljao ionako slabu reputaciju Kine u pogledu ljudskih prava.

On je već platio kauciju od 8,4 miliona juana poreskim vlastima da bi mogao da se žali na presudu o izbjegavanju poreza.

Veivei, čije je hapšenje i držanje 81 dan na nepoznatoj lokaciji izazvalo proteste u inostranstvu, rekao je Rojtersu da on neće da plati preostali dio kazne jer bi to značilo da prećutno priznaje krivicu koju je on od početka negirao. Aji je rekao da nije siguran da li će biti uhapšen ukoliko to ne učini.

Ovaj slučaj kineski aktivisti doživljavaju kao pokušaj da se ućutka ovaj slobodoumni umjetnik koji je žestoki kritičar vlasti zbog kršenja zakona i ljudskih prava.

Aji je tražio od suda da poništi presudu o plaćanju kazne od 2,4 miliona juana tvrdeći da on nije vlasnik kompanije koja navodno nije plaćala porez, već da samo radi za nju jer ona proizvodi predmete po njegovom dizajnu.

Da bi platio potrebnu garanciju za žalbu Aji je prikupio devet miliona juana od prijatelja i donatora i sada planira da počne da im vraća posuđeni novac. Neki od oko 30.000 donatora su novac stavljali u papirne aviončiće koje su bacali preko ograde u njegovo dvorište dok je on bio u kućnom pritvoru.

Galerija

Bonus video: