Zaplijenjena najveća količina marihuane u istoriji Egipta

Egipatska policija zaplijenila je 15 tona marihuane. Riječ je o najvećoj zaplijeni u istoriji te zemlje. Droga je putovala prema zapadu, sa Sinajskog poluostrva prema dolini Nila
52 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2012. 16:12h

Kamion s drogom, "bango" u egipatskom slengu, zaustavljen je kad je pokušao da prođe kroz tunel ispod Sueckog kanala.

"Vozač je na ispitivanju u vezi s osobama od kojih je dobio drogu. Ovo je najveća zaplijena u istoriji zemlje", rekao je general Adel Rifat, šef snaga bezbjednosti pokrajine Suec.

"Otkad je ustanak svrgnuo predsjednika Hosnija Mubaraka 2011. godine, uzgajivači kanabisa su koristili oslabljenu kontrolu na Sinaju i proširili su "usjeve"", rekao je Rifat.

Širenje polja kanabisa odražava i opšte bezakonje na Sinaju kojem su veoma doprinijele ojačale militantne islamističke grupe protiv kojih se sad egipatska država bori.

Od ukupno 22.330 zaplijena marihuane koje je zabilježila UN-ova kancelarija, egipatski "ulov" je po količini zaplijenjenih narkotika zauzeo 45. mjestou, odnosno 12. nakon 2010.

"To je veoma velika zaplijena", rekao je na telefon Tomas Pitšman, istraživač u UNODC-u (UN tijelo za drogu i kriminal) u Beču.

"Usjevi marihuane na Sinajskom poluostrvu koje egipatska vlast sada sve efikasnije otkriva i uništava uglavnom su završavali na lokalnom tržištu Egipta, što svakako, iako se ne radi o međunarodnoj trgovini drogom, ne umanjuje značaj ove akcije", zaključio je Pitšman.

Galerija

Bonus video: