Iran bespilotnom letjelicom može gađati cijeli region

Letjelica Šahed 129 ima domet od 2.000 kilometara, a može da nosi rakete i projektile, što znači da može ići u izviđačke, ali i u borbene misije
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2012. 19:53h

Iran je danas predstavio novo oružje vlastite proizvodnje – bespilotnu letjelicu koja može nadlijetati cijeli region Bliskog istoka.

Letjelica Šahed 129 (Shahed 129) ima domet od 2.000 kilometara, a može da nosi rakete i projektile, što znači da može ići u izviđačke, ali i u borbene misije.

Prošle godine Iran je pokazao snimak američke bespilotne letjelice koju su navodno uspjeli u Iran da spuste elektronskim putem.

Sjedinjene Države nisu potvrdile da im nedostaje takva letjelica iako je nešto kasnije Iran saopštio da ubrzano radi kako bi na osnovu američke bespilotne letjelice napravio svoju vlastitu.

Zanimljivo je i to da je Iran vijest o tome da je izradio novu bespilotnu letjelicu objavio u trenutka kada se u Persijskom zalivu održavaju vojne vježbe u kojima učestvuju SAD i još 30 zemalja.

U ponedjeljak je testiran i novi protivvazdušni sistem domaće proizvodnje - Ra'd,opremljen sa Taer 2 projektilima napravljenim da presrijeću mete u krugu od 50 kilometara do visine od čak 15 kilometara.

Istog dana je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio da Iran ne shvata ozbiljno izraelske prijetnje o napadu. Slučajnost?

Iranska vojna industrija je doživjela ogroman napredak u posljednjih nekoliko godina što je pokazalo da sankcije koje su im uvele zapadne sile nisu dale nekog većeg rezultata.

Galerija

Bonus video: