Protesti u Nikaragvi, traži se ostavka predsjednika: Tri nove žrtve, od aprila 137 mrtvih

Nikaragvanski centar za ljudska prava (Cendih) saopštio je za Frans pres da su dvije osobe ubijene u noći od petka na subotu, jedna na sjeveru zemlje, a druga u glavnom gradu Managvi
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2018. 09:43h

Najmanje tri osobe su poginule u novim sukobima u Nikaragvi, saopštile su sinoć nevladine organizacije, čime se broj mrtvih od početka demonstracija protiv predsjednika Danijela Ortege popeo na najmanje 137.

Protesti protiv predsjednika počeli su 18. aprila. Demonstranti blokiraju puteve širom Nikaragve i traže ostavku predsjednika Danijela Ortege, bivšeg gerilca koji je na vlasti 11 godina.

Nikaragvanski centar za ljudska prava (Cendih) saopštio je za Frans pres da su dvije osobe ubijene u noći od petka na subotu, jedna na sjeveru zemlje, a druga u glavnom gradu Managvi.

Jedan mladić je poginuo u napadu na demonstrante koji su čuvali barikadu na putu u Hinotegi, javili su studentski predstavnici. U Managvi je ubijen mladi motorciklista iz vatrenog oružja.

Cendih je juče javio da uz te dvije žrtve 137 ljudi poginulo u demonstracijama koje su zahvatile zemlju od 18. aprila.

Druga nevladina organizacija objavila je da je još jedna osoba poginula u Masaji, centru nasilja i mestu žestokih sukoba u subotu. Prema navodima te organizacije, jedan 60-ogodišnji muškarac je ubijen pucnjem u srce u Masaji.

Zbog blokada puteva, oko 6.000 kamiona koji nose robu za druge centralnoameričke zemlje zarobljeno je u zemlji.

Predsjednik salvadoranskog udruženja međunarodnih prevoznika Raul Alfaro pozvao je demosntrante da dozvole kamionima da prođu i zatražio od zemalja u regionu da više ne šalju teretna vozila preko Nikaragve koju su od sredine aprila zahvatili protesti.

Alfaro je poručio demonstrantima da kamiondžije nemaju nikakve veze s nikaragvanskim problemom.

Galerija

Bonus video: