Samit G7 završen haotično: Tramp povukao podršku

"Vrlo nepošteno i slabo", napisao je Tramp za Kanadu na Twitteru
103 pregleda 11 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2018. 07:27h

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da povlači američku podršku zajedničkoj izjavi G7 i ponovno zaprijetio uvođenjem novih carina za uvoz automobila, čime je ukazao na mogućnost novog pogoršanja trgovinskih odnosa među najrazvijenijim državama svijeta.

"Zatražio sam od američkih zastupnika da ne podrže izjavu koju je donijela grupa G7, objavio je Tramp na Tviteru iz svog aviona napuštajući Kanadu gdje se protekla dva dana održavao sastanak na vrhu lidera sedam najrazvijenijih država svijeta koji su se složili oko borbe protiv protekcionizma.

Tramp je objasnio da su ga na takvu odluku podstakle najave kanadskog premijera Džastina Trudoa o tome da će Kanada odgovoriti protivmjerama na američke carine na uzvoz čelika i aluminijuma.

"Vrlo nepošteno i slabo. Naše su carine odgovor na kanadske namete od 270 posto na američke mliječne proizvode!", napisao je na Twitteru.

Iz kancelarije kanadskog premijera odmah su reagovali saopštenjem u kojem je istaknuto da su usresređeni na sve što je postignuto na sastanku.

"Premijer Trudo na zatvaranju samita nije rekao ništa novo što već nije bilo rečeno - kako javno, tako u njegovim direktnim razgovorima s američkim predsjednikom", navodi se u saopštenju.

Ništa od dogovora

Trudo je prije Trampove povlačenja podrške izjavio da su lideri G7 uspjeli da postignu dogovor o zajedničkom saopštenju na kraju skupa, uprkos nesuglasicama o trgovini.

"Imamo saopštenje", rekao je Trudo koji je predsjedavao samitom G7.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je novinarima da vjeruje da će biti postignut dogovor o zajedničkom stavu o trgovini iako ostaju određene nesuglasice. Jelisejska palata saopštila je ranije danas da su u toku pregovori na samitu G7 o postizanju dogovora o zajedničkom saopštenju na kraju skupa, posebno o kompromisnoj formulaciji o trgovini, kako bi se zadovoljile sve strane.

Si Đinping založio se za slobodnu trgovinu i kritikovao protekcionizam

Kineski predsjednik Si Djinping pohvalio je na skupu Šangajske organizacije za saradnju slobodnu trgovinu i kritikovao "sebične i kratkovide politike" u oštrom kontrastu prema samitu G7. "Treba da odbacimo sebične, kratkovide, uske i zatvorene politike. Moramo zadržati pravila Svjetske trgovinske organizacije, podržati multilateralni trgovinski sistem i graditi otvorenu globalnu privredu", rekao je Si na samitu Šangajske organizacije za saradnju u kineskom gradu Čingdau.

Bonus video: