Gejts sada zarađuje na smeću

Zbog redovne prodaje dionica, Majkrosoft danas čini samo jednu petinu Gejtsove imovine
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2012. 11:46h

Bogatstvo Bila Gejtsa, poznatog po milijardama, koje je zaradio preko Majkrosofta i po filantropskom radu, više nije vezano za njegovu svjetski poznatu kompaniju već za investicionu kompaniju Kaskejd, koja se bavi odvoženjem smeća i reciklažom, a o kojoj se na zna mnogo, piše magazin Forbs.

Gejtsovih 66 milijardi dolara zarade više nije toliko vezano uz njegovu poznatu kompaniju.

Magazin Forbs piše da Gejstsova neto vrijednost više nije vezana za položaj na berzi kompanije koju je osnovao prije 37 godina.

Zbog redovne prodaje dionica, Majkrosoft danas čini samo jednu petinu Gejtsove imovine.

Kada je Forbs prošle godine sastavljao top listu 400 najbogatijih Amerikanaca, tada je taj udio iznosio četvrtinu Gejtsove imovine.

Ostatak Gejtsovog bogatstva je zapravo vezan uz investicionu firmu Kaskejd, čije se sjedište se nalazi u Kirklandu, savezna država Vašington, do kojeg se brzo može stići iz sjedišta Makrosofta u Ričmondu.

O Kaskejdu se ne zna mnogo, piše Forbs, ali iz njihovih investicionih pozicija može se vidjeti kako se najbogatiji čovjek u SAD kladi na berzi.

"Možda pomalo iznenađujuće, kralj teha favorizuje dosadna ulaganja u stilu Vorena Bfeta, poput diversifikacije imovine. Ove godine, na primer, Gejts je kupio dionice Ripablik servisa, koji okuplja 334 kompanije koje se bave odvozom smeća, 191 aktivno odlagalište i 74 postrojenja za reciklažu. Gejts je neko vrijeme bio veliki dioničar u ovoj kompaniji, a ove je godine povećao je svoj udio za 16 odsto i sad ima oko 2,2 milijarde dolara vrijednih dionica".

Gejts je za 17 odsto povećao svoj udio u mreži auto distributera Autonejšn, čime njegov ukupan udio u vrijednosti dionica iznosi 680 miliona dolara.

Veliki dio Gejtsovog bogatstva čini i udio u firmi Ekolab koja se bavi specijalizovanim hemikalijama koje se koriste za čišćenje, a klijenti su velike kompanije koje se bave hranom, za koje obezbjeđuju poštovanje higijenskih propisa, poput Pepsija, Nestlea, Mekdonaldsa, u kojoj ima 1,8 milijardi dolara.

Bonus video: