Stručnjaci Francuske i Švajcarske istražuju Arafatovu smrt

Arafatova udovica Suha Arafat, koja živi u izgnanstvu, nedavno je zatražila od francuskih vlasti da istraže tezu o eventualnom trovanju
4 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2012. 17:28h

Francuski istražitelji i stručnjaci jedne švajcarske laboratorije sarađivaće u istrazi okolnosti smrti palestinskog lidera Jasera Arafata i moći će da otvore njegov grob, saopštili su palestinski izvori.

Nećak Jasera Arafata i predsjednik Fondacije Arafat, Naser el Kidva izjavio je da je protiv uzimanja uzoraka sa tijela palestinskog lidera u okviru istrage otvorene u Francuskoj za ubistvo, ocijenivši da jedan dokumentarni film televizije Al Džazire "pruža materijalni dokaz" o izraelskom trovanju Jasera Arafata.

Odlučeno je da u Ramalu dođe ekipa francuskih stručnjaka kao i stručnjaka sa švajcarskog univerziteta iz Lozane kako bi uzeli uzorke sa tijela pokojnog Jasera Arafata, rekao je anonimni izvor blizak dosijeu o palestinskom lideru.

Ta misija će biti sprovedena nekoliko dana prije osme godišnjice smrti Jasera Arafata, 11. novembra.

El-Kidva je nedavno optužio Izrael da je otrovao Arafata polonijumom, radioaktivnom otrovnom supstancom,i dodao da odgovornima za ubistvo mora da se sudi.

Arafatova udovica Suha Arafat, koja živi u izgnanstvu, nedavno je zatražila od francuskih vlasti da istraže tezu o eventualnom trovanju.

Palestinska samouprava traži međunarodnu istražnu komisiju, onakvu kakva je bila za istragu smrti libanskog premijera Rafika Haririja 2005.

Arapska liga je takođe pozvala UN da otvori istragu o okolnostima smrti Jasera Arafata.

Teza o trovanju palestinskog lidera, koji je preminuo 11. novembra 2004. u francuskoj vojnoj bolnici, nikada nije potvrđena, ali je ponovo pokrenuta u julu ove godine poslije jedne dokumentarne emisije televizije Al Džazire.

Ta televizija je prikazala rezultate analize bioloških uzoraka ličnih Arafatovih stvari, rađene u jednoj laboratoriji u Lozani. Prema tim rezultatima, na uzorcima je pronađena velika količina polonijuma.

Galerija

Bonus video: