"Pobunjenici neće pobijediti, to je terorizam protiv države"

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad je izjavio je da sirijski pobunjenici neće pobijediti u borbi protiv njegove vlade i dodao da vrata za dijalog ostaju otvorena.
0 komentar(a)
Al Asad, Foto: Rojters
Al Asad, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.09.2012. 10:46h

U izjavama za egipatski nedjeljnik Al-Ahram Al-Araby, objavljenim u današnjem izdanju, Asad je rekao da "oružane grupe vrše terorizam protiv države. One nisu popularne u društvu...oni na kraju neće pobijediti".

Govoreći iz svog kabuneta u Damasku Asad je dodao da se promjena ne može ostvariti kroz stranu intervenciju. Međunarodni posrednik Lakdar Brahimi sastao se s Asadom u subotu za vrijeme njegove prve posjete Damasku u svojstvu mirovnog poslanika.

Brahimi je agenciji Rojters rekao da njegova posjeta potvrđuje da je stanje krajnje opasno i da eskalira. Asad je u razgovoru za egipatski nedjeljnik rekao da nije ni optimista ni pesimista kada je riječ o uspješnosti Brahimijeve misije.

Najmanje 54 osobe su poginule u četvrtak u sjevernoj sirijskoj pokrajini al-Raqqa kad je u vazdušnom napadu pogođena benzinska stanica. Aktivisti tvrde da je u 18-mjesečnom sukobu ubijeno više od 27.000 ljudi.

U zajedničkoj grobnici u Damasku pronađeno 25 tijela

Sirijska vojska je pronašla 25 tijela u zajedničkoj grobnici u Damasku, javila je danas državna novinska agencija Sana.

"Jedna vojna jedinica, koju su alarmirali stanovnici, pronašla je u jednoj zajedničkoj grobnici u četvrti Kadam 25 tijela sa zavezanim rukama i očima", precizirala je Sana.

Radi se o osobama koje su "naoružane terorističke grupe otele i ubile", javila je agencija aludirajući na pobunjeničke borce.

U pobunjenim četvrtima na jugu glavnog grada, koje već skoro dva mjeseca bombarduju režimske trupe, vode se borbe između pobunjenika i vladinih snaga

Bonus video: