"The Washington Post": Talibani mijenjaju taktiku u Avganistanu

Pobunjenicima više nije cilj osvajanje izgubljenih teritorija u Avganistanu, piše američki dnevni list
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2012. 14:36h

Talibani u Avganistanu promijenili su taktiku i svoje napade usmjerili na pojedinačne atentate na visoke ličnosti i značajne objekte u gradovima.

Pobunjenicima više nije cilj osvajanje izgubljenih teritorija u Avganistanu, piše "Washington Post".

Oni sad vode politički rat, pripremajući se za odlazak Amerikanaca krajem 2014. godine, dok SAD i dalje vodi taktički vojni rat.

Cilj talibana je da atentatima na visoke vladine zvaničnike i funkcionere bezbjednosnih službi pripreme sebi pozicije za posttranzicioni period.

Takođe, žele i da pokažu svoju snagu napadima svojih pristalica u avganistanskoj vojsci i policiji na američke snage.

Talibani sad vode politički rat, pripremajući se za odlazak Amerikanaca krajem 2014, dok SAD i dalje vodi taktički vojni rat

Ubacivanje svojih prikrivenih ljudi za talibanski pokret bilo je relativno lako, pošto su baš Amerikanci požurivali avganistanske vlasti da se ubrza pravljenje bezbjednosnih snaga, što je automatski smanjilo mogućnost detaljne provjere kandidata.

Snage ISAF-a su nakon posljednjih napada odlučile da suspenduju dalju saradnju sa avganistanskim snagama.

"Washington Post" procjenjuje da su u nove akcije i planove talibana uključeni i obavještajni krugovi u Pakistanu, čiji su djelovi naklonjeni talibanima.

Ipak, sve to za sada nije poremetilo planove vojske SAD i NATO snaga o povlačenju, pa će na kraju ove godine u Avganistanu ostati 68.000 američkog vojnog osoblja.

"Talibani mogu taktički izgubiti svaku bitku, ali oni igraju igru čekanja", zaključuje vašingtonski dnevnik.

Bonus video: