U Venezueli uhapšen glavni kolumbijski narkobos

Kolumbijske vlasti u saradnji sa američkim tajnim službama uhapsile Daniela Bareru
62 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2012. 14:47h

Glavni kolumbijski trgovac drogom Daniel Barera uhapšen je u San Kristobalu u Venezueli u operaciji sprovedenoj uz pomoć američkih tajnih službi, izjavio je juče kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos.

Daniela Bareru vlasti u Bogoti smatraju jednim od glavnih aktera u krijumčarenju kokaina u zemlji zajedno sa gerilskom grupom FARC i kriminalnim grupama proizašlim iz bivše paravojne milicije.

Daniel Barera poznat i kao El Loko na narko scenu je stupio uz pomoć svoga brata Omara ranih '80 godina prošlog vijeka. Njegov brat ubrzo je ubijen a Daniel biva uhapšen 1990. U zatvoru je proveo par mjeseci prije nego što je uspio da pobjegne.

"Radi se o možda najtraženijem narkobosu u zadnje vrijeme. Dvadeset godina posvetio je svim oblicima kriminala ... u saradnji s paravojnim snagama i FARC-om", kazao je Santos u govoru za radio i televiziju.

"Možda je to čak i najvažnije hapšenje u zadnje vrijeme. Bio je zadnji veliki narkobos", naglasio je Santos, zahvaljujući venecuelanskoj vladi na efikasnoj saradnji.

Barera se specijalizovao za krijumčarenje kokaina u SAD, a za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja nudila se nagrada od pet miliona dolara.

Ukupna količina kokaina koju je njegova organizacija prokrijumčarila u SAD i Evropu procjenjuje se na više od 900 tona.

Bonus video: