Nastavljeni antijapanski protesti u Kini

Antijapanski protesti izazvani sporom oko teritorije nastavljeni su širom Kine, a tenzije bi mogle da dođu do usijanja s obzirom na to da se danas obilježava godišnjica japanske invazije na Mandžuriju 1931.
2 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 15:07h

Kako britanska mreža BBC javlja, na hiljade Kineza se i danas okuplja širom zemlje u novim demonstracijama protiv Japana zbog njegove kupovine spornih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Ispred japanske ambasade u Pekingu nalazi se nekoliko stotina ljudi koji, uzvikujući parole protiv japanske države i tražeći bojkot japanskih proizvoda, bacaju plastične flaše na zgradu ambasade.

Ambasada je suspendovala rad pasoške službe, a ispred zgrade su raspoređene snage za razbijanje demonstracija.

Demonstracije su u toku i u nekoliko drugih gardova - Šangaju, Guangdžou, Vendžou i Šenjangu, gdje demonstranti bacaju kamenice i cigle na japanski konzulat.

U međuvremenu je stiglo saopštenje japanske obalske straže da su dvojica Japanaca brodom došla na jedno od dva sporna ostrva.

Zvaničnik te službe je saopštio da razlog njihovog iskrcavanja na najveće od dva sporna ostrva nije jasan.

Prema prvim informacijama, riječ je o dvojici aktivista sa japanskog ostrva Kjušu koji su ubrzo po njihovom otkrivanju saslušani nakon čega su napustili ostrvo.

Kinesko ministarstvo spoljnjih poslova odmah je reagovalo na tu vijest, ocijenivši da je riječ o provokaciji zbog koje će se zvanično žaliti japanskim vlastima.

Ogromni gubici japanskih kompanija zbog protesta u Kini

Zaoštravanje krize oko spornih ostrva ugrožava trgovinske veze između Kine i Japana, pri čemu japanska strana trpi veće gubitke, ukazuju analitičari.

Zatvaranje japanskih fabrika i prodavnica u Kini zbog demonstracija dovodi u pitanje milijarde dolara investicija i daleko veću sumu koja se ostvaruje u trgovini između druge i treće po veličini ekonomije na svijetu, prenijela je agencija AP.

"Japanske kompanije imaju značajnu ulogu u kineskoj ekonomiji i zapošljavanju. Smatramo da treba da ostanemo hladni i donesemo racionalnu ocjenu iz šire perspektive", ukazao je glavni sekretar japanskog Kabineta Osamu Fudžimura i pozvao Peking da učini više na zaštiti japanskih poslova u Kini.

Kod spornih ostrva 11 kineskih brodova

Japanska obalska straža saopštila je danas da je 11 kineskih vladinih brodova ušlo u vode oko spornih ostrva u Istočnom kineskom moru koja kontroliše Tokio, nekoliko sati nakon što su dvojica japanskih aktivista doplivala do jednog od ostrva.

Ni jedan od brodova nije ušao u teritorijalne vode, ali svi se nalaze u oblasti poznatoj u međunarodnom pomorskom pravu kao kontinentalna zona, rekao je japanski predstavnik.

On je rekao agenciji AFP da su brodovi primihećeni u kontinentalnim vodama ostrva Uocuriđima, najvećeg u lancu ostrva Senkaku, koje Kinezi zovu Diaoju.

Još jedan kineski brod za kontrolu ribolova primijećen je danas u spornim vodama, dok se u Kini održavaju veliki antijapanski protesti zbog kupovine spornih ostrva od strane japanske vlade i povodom obilježavanja 81. godišnjice japanske invazije na Mandžuriju, u istočnoj Kini.

Ranije danas japanski vladin predstavnik je rekao da su dvojica Japanaca došla čamcem u blizinu ostrva i zatim doplivala do obale. Nakon što ih je obalska straža ispitala oni su napustili ostrvo.

Điđi pres je citirajući policiju na Okinavi javio da su ta dva čovjeka stanovnici glavnog japanskog južnog ostrva Kjušu. To je bilo četvrto iskrcavanje Japanaca na sporna ostrva ove godine.

Japanske vlasti, koje kontrolišu ostrva ne dozvoljavaju nikakve aktivnosti niti posjete spornim ostrvima.

Galerija

Bonus video: