UN: Povećan broj kršenja ljudskih prava u Siriji

Kršenja ljudskih prava u Siriji porasla su po broju, učestalosti i stepenu, izjavio je danas predsjednik komisije UN koja se bavi tim pitanjem, Brazilac Paulo Pinjeiro
0 komentar(a)
Paulo Pinjeiro, Foto: Rojters
Paulo Pinjeiro, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.09.2012. 10:09h

Brazilski stručnjak Paulo Pinjeiro je ovo rekao prilikom predstavljanja svog najnovijeg izvještaja predstavnicima 47 zemalja članica Savjeta UN za ljudska prava u Ženevi.

Istražna komisija UN potvrdila je da sve veći broj "stranih elemenata", uključujući i borca za džihad (sveti rat), sada djeluje u Siriji, prenosi agencija AP. Komisija navodi da se neki od tih boraca sada pridružuju antivladinim snagama dok drugi djeluju samostalno. Pinjeiro je rekao da ovi elmenti imaju "tendenciju da navode antivladine snage na radikalnije djelovanje".

"Predložili smo da naš izvještaj bude prenijet Savjetu bezbjednosti UN kako bi mogao da preduzme odgovarajuće mjere imajući u vidu ozbiljnost kršenja ljudskih prava i zločina koji su počinile vladine snage i Šabiha (prorežimska milicija), kao i antivladine grupe", rekao je Pinjeiro. On nije izričito pomenuo Međunardni krivični sud kome isključivo može da se obrati Savjet bezbjednosti.

Diplomatski izvori navode da nema konsenzusa oko upućivanja tog pitanja Međunarodnom krivičnom sudu. Istražna komisija je sačinila više izvještaja u proteklih godinu dana, ali nikad nije imala dozvolu sirijskih vlasti da dođe u Siriju.

U posljednjem izvještaju stručnjaci komisije osuđuju "ratne zločine" koji su počinjeni u Siriji i optužuju vladu i njene oružane snage, i u manjoj mjeri naoružanu opoziciju. Oni navode da je napravljen spisak odgovornih za zločine, ali da je on povjerljiv.

Pinjeiro je rekao da će spisak imena biti predat Visokom komesarijatu UN za ljudska prava dok ne bude moguće da neki međunarodni pravni mehanizmam razmotri i ocijeni da li nekom treba suditi za te zločine. Pinjeiro je rekao da je komisija smatrala da ne treba objaviti imena jer je nivo dokaza koje je komisija koristila slabiji od onih koji koristi neki sud i da bi time mogla biti prekršena pretpostavka nevinosti.

"Velika kršenja ljuskih prava povećala su se u broju, učestalosti i obimu", rekao je Pinjeiro i istakao da je učestalost ovih kršenja toliko velika da njegov panel ne može sve da ih ispita. On je naveo da "civili, od kojih su mnogi djeca, podnose najveđi dio tereta ove spirale nasilja".

Prema navodima sirijskih aktivista za ljudska prava, najmanje 23.000 ljudi ubijeno je u Siriji u posljednjih 18 mjeseci od kad je počela pobuna protiv predsjednika Bašara al Asada. Damask smatra da je pobuna, koja je počela u martu prošle godine, posljedica strane zavjere i optužio je neke zemlje u Zalivu i na Zapadu da finansiraju i obučavaju pobunjenike, za koje tvrdi da su teroristi.

Bonus video: