PREMIJER ITALIJE JEDINI PODRŽAO PREDSJEDNIKA SAD

Tramp bi da se Rusija vrati u G7, Evropa još ne vidi uslove

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je rano govoriti da li će lideri G-7 izdati zajedničko saopštenje, navodeći da se još nije razgovaralo o trgovini i klimi
61 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Donald Tramp, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2018. 08:15h

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je uoči Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) u Kanadi da bi Rusija trebalo da bude pozvana da opet učestvuje na samitima vodećih zemalja svijeta.

Tramp je poručio da iako je "on sam najgora noćna mora za Rusiju... Rusija bi trebalo da prisustvuje ovom sastanku".

Čelnici EU saglasili su se na samitu kako još nisu ispunjeni uslov i za primanje Rusije, a jedan od rijetkih lidera koji je podržao Trampovu ideju na Tviteru, bio je premijer Italije Đuzepe Konte.

Moskva je iz G7 isključena nakon aneksije Krima 2014. godine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je rano govoriti da li će lideri G-7 izdati zajedničko saopštenje, navodeći da se još nije razgovaralo o trgovini i klimi.

Bijela kuća saopštila je da je Tramp u Kvebeku imao pozitivne sastanke s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i kanadskim premijerom Džastinom Trudoom.

Tramp i Trudo blizu su postizanja dogovora o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (Nafta, SAD, Kanada i Maksiko), kao i da su razgovarali o sporazumu između SAD i Kanade, dodaje se u saopštenju.

Pregovori o Nafti bezuspješno traju mjesecima, a Tramp je nedavno želio da odvojeno razgovara s Meksikom i Kanadom o posebnim trgovinskim sporazumima sa SAD, što su mnogi kritičari nazvali "taktikom podjele".

Kako se navodi u saopštenju, Tramp i Makron razgovarali su o trgovini, iranskom nuklearnom sporazumu i predstojećem samitu SAD i Sjeverne Koreje.

Američki predsjednik će prije završetka samita u nedjelju, otići u Singapur na dugo očekivani susret 12. juna sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom.

G7 čine SAD, Japan, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada. Samitu prisustvuje i EU.

Tokom Trampove administracije, SAD su napustile svoju tradicionalnu ulogu u G7. Trampovi prethodnici su se zalagali za slobodniju globalnu trgovinu i zagovarali trgovinski sistem koji je zahtijevao od zemalja da poštuju pravila Svejtske trgovinske organizacije.

Trampova politika, više protekcionistička i konfrontacijska, rezultat je percepcije da su SAD žrtva loše ugovorenih trgovinskih sporazuma, navodi AP.

Odnosi u okviru G7 su se toliko pogoršali da se postavlja pitanje da li će sedam zemalja učesnica samita uspjeti da se dogovore o zajedničkom saopštenju i prioritetima na kraju sastanka.

EU je saopštila prije dva dana da će od jula početi uvođenje carine na uvoz američke robe, kao odgovor na odluku predsjednika SAD da uvede takse na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope.