Članovi bandi uhapšeni jer su se na Facebooku hvalili svojim "uspjesima"

Ono što članovi bandi nisu znali je da ih na ovoj društvenoj mreži prati policija koja je pažljivo pratila svaki njihov potez
107 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2012. 09:08h

Policija iz Njujorka je uspjela da uhapsi skoro 50 članova dvije bande iz Bruklina - Rockstarz i Very Crispy Gangsters (VCG) čiji je međusobni sukob do sada rezultirao sa tri ubistva i desetan ranjenih, uključujući i jednog desetogodišnjaka koji je upucan dok je u kući gledao TV.

A ključ hapšenja članova bandi bio je Facebook i objave i prijetnje koje su bande objavljivale na Zukerbergovoj mreži.

Sukob ovih bandi počeo je u junu, 2011. godine nakon što je ubijen jedan član VCG-a te su se nakon toga članovi sukobljenih bandi 'sprijateljili' na Facebooku (na NY Postu kažu da je Facebook u ovom slučaju postao anti društvena mreža), gdje su počeli da objavljuju prijetnje, ali i fotografije u kojima su se hvalili svojim 'poduhvatima' i provocirali članove suparničke bande, piše Dnevnik.hr.

Stanišić se oglasio iz zatvora: Voli vas ovaj ludi čovjek >>>

Recimo, objavljivali su na Facebooku slike na kojima su se nalazili ispred kuća članova suparničke bande uz poruku: "Znam gdje živiš".

Ono što članovi bandi nisu znali je da ih na ovoj društvenoj mreži prati policija koja je pažljivo pratila svaki njihov potez. Policijski načelnik Rej Keli je novinarima kazao da su zahvaljujući tome što su se pojedinci na Fcebooku hvalili poduhvatima, vremenom uspjeli da stvore virtuelnu mapu sa svim aktivnostima članova bandi i na kraju su uhapisili čak njih 49.

Nije lako biti kriminalac: Najgluplji pokušaji pljački >>>

Opljačkao internet kafe i zaboravio da se odjavi sa Fejsbuka >>>

Jedan od članova Rockstarza je nakon ubistvaa člana VCG-a objavio poruku na Facebooku u kojoj navodi da njegova banda sada vodi 3:1, misleći na broj ubistava.

NY Posto navodi i da su, nakon što je dvadesetak članova Rockstarza nasmrt pretuklo jednog pripadnika suparničke bande, jedan od napadača na svom profilu na Facebooku objavio fotografiju na kojoj nosi sat i pojas ubijenog uz poruku: "Ne mogu ti ovo vratiti, ti više ne možeš da hodaš".

Ovo nije prvi slučaj u kojem policija hvata prestupnike zahvaljujući Facebooku. Prije nekoliko mjeseci 'pali' su članovi Brower Boys Gang bande s kojima se 'sprijateljio' jedan policajac koji je pratio njihove najave novih akcija pa čak i svađe oko toga ko će dobiti ukradeni novac i laptop, a u januaru je uhapšeno 40-ak članova bande iz Bruklina čiji su se članovi ubistvima hvalili ne samo na Facebooku, već i na Twitteru, čak i na YouTube mreži.

Bonus video: