SAD: Obama u prednosti nad Romnijem u "državama bojištima"

Ta relativno tijesna prednost na nacionalnom nivou, međutim, izgleda puno veća kada se pogleda elektorska karta po američkim saveznim državama
0 komentar(a)
Obama, Romni, Foto: Abcnews.go.com
Obama, Romni, Foto: Abcnews.go.com
Ažurirano: 16.09.2012. 08:46h

Zamah koji je američki predsjednik Barak Obama dobio nakon demokratske nacionalne konvencije, u kombinaciji s nekoliko pogrešnih koraka njegovog republikanskog protivkandidata Mita Romnija, doveli su do toga da je američka izborna karta u ovom trenutku jako naklonjena demokratskom kandidatu, piše list "San Francisco Chronicle".

Obama je nakon konvencije u deset sprovedenih nacionalnih anketa povećao svoju prednost na 3,1 odsto u prosjeku.

Ta relativno tijesna prednost na nacionalnom nivou, međutim, izgleda puno veća kada se pogleda elektorska karta po američkim saveznim državama.

Obama tako vodi u čak 11 od 12 država koje se smatraju "izbornim bojištima". Aktuelni predsjednik po anketama u ovom trenutku može da računa na 332 elektorska glasa, odnosno 62 više nego što mu je potrebno za reizbor.

Romni ima 206 elektorskih glasova, a vodi u samo dvije države u kojima je Obama pobijedio 2008. godine - Indijani i Sjevernoj Karolini.

Prema analitičarima, Romni bi za ukupnu pobjedu morao da osvoji osam od ranije spomenutih 12 država "bojišta".

Trenutno mu je najveći problem Ohajo, u kojem nikako ne uspjeva da sustigne Obaminu prednost od nekoliko procenata, koju aktuelni predsjednik ne ispušta već mjesecima.

A nijedan republikanski predsjednički kandidat u istoriji nije osvojio Bijelu kuću bez pobjede u toj saveznoj državi.

Bonus video: