Google: Film o Muhamedu ne krši uslove korišćenja naših usluga

"Neki sadržaj može biti neprihvatljiv u jednoj regiji, ali je savršeno prihvatljiv u drugoj"
63 pregleda 48 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2012. 15:01h

Djelovi filma "Nevinost muslimana" objavljeni na YouTube mreži ne krše uslove korištenja usluga kompanije Google, u čijem je vlasništvu ta mreža, saopšteno je iz Googlea, piše The New York Times.

Google je, kao je saopšteno, blokirao pristup tom videu u Indiji i Indoneziji, gdje se prikazivanjem video sadržaja zbog kojeg je muslimanski svijet na nogama već nekoliko dana, krše lokalni zakoni.

Google je privremeno zabranio pristup video u srijedu u Egiptu i Libiji, ne zato što u kompaniji, kako navode, smatraju da krše zakone ili zato što su prikazivanjem djelova filma "Nevinost muslimana" prekršeni uslovi korištenja YouTubea, već zbog toga što su procijenili da je takva mjera neophodna zbog ozbiljnosti situacije.

Ko je Sam Basil, autor filma koji je uzburkao muslimanski svijet >>>

Glumci se odriču filma o Muhamedu: Zloupotrijebljeni smo >>>

Video je dostupan u ostatku svijeta, čak iako su se protesti proširili na skoro 20 zemalja, od Sjeverne Afrike do Indonezije.

U Googleu navode da su odluku donijeli u skladu sa pravilnikom koji uzima u obzir kako politiku poslovanja kompanije, tako i zakone u državama u kojima korisnici imaju pristup YouTube mreži. Osim toga, Google u obzir uzima i kulturne norme u sredinama u kojima korisnici imaju pristup njegovom servisu.

"Neki sadržaj može biti neprihvatljiv u jednoj regiji, ali je savršeno prihvatljiv u drugoj", podsjećaju u kompaniji na politiku usvojenu još 2007.

Kontroverze oko videa koji prikazuje isječke filma za koji u muslimanskim zemljama smatraju da izruguje poslanika Muhameda, dovodi u pitanje ulogu Googlea u određivanju koje je sadržaje prihvatljivo prikazivati online, a koje nije.

Korisnici YouTubea mogu ensmetano da postave sadržaj koji žele. Svakog minuta na toj mreži biva postavljeno 72 sata videa. Sadržaji su označeni kao neprimjereni jedino ako ih drugi korisnici označe takvima, ili ako Google dobije valjan sudski nalog, te ukoliko postoji zahtjev države za uklanjanjem određenog sadržaja zbog kršenja zakona.

Kontroverze oko videa koji prikazuje isječke filma za koji u muslimanskim zemljama smatraju da izruguje poslanika Muhameda, dovodi u pitanje ulogu Googlea u određivanju koje je sadržaje prihvatljivo prikazivati online, a koje nije

Google jednako postupa u ukupno 45 zemalja, među kojima je i Egipat, ali ne i Libija, Pakistan ili Avagnistan.

"Pristup video smo ograničili u zemljama u kojima se to od nas zahtijeva na osnovu zakona", saopštili su iz kompanije.

U Googleu, kako navode, podržavaju pravo ljudi na slobodu izražavanja, ali su itekako svjesni da sloboda izražavanja ne može biti bezgranična.

Teško je odrediti gdje su te granice. Za kompanije poput Googlea, koja pruža usluge u više od 100 zemalja u svijetu, zemljama sa različitim nacionalnim zakonima i kulturnim normama, to je izazov sa kojim se suočavamo svakodnevno".

Za razliku od Googlea, u Facebooku su, na zahtjev vlade, ograničili pristup linku prema filmu u Pakistanu.

Niskobudžetni i umjetnički krajnje diskutabilan film "Nevinost muslimana" je razbjesnio muslimane širom arapskog svijeta zbog prikazivanja Muhameda kao nasilnog ženskaroša.

Islam zabranjuje prikazivanje proroka Muhameda u bilo kom obliku, a naročito u uvrjedljivom kontekstu. Slučaj karikatura sa prorokom Muhamedom u dnevnim novinama u Danskoj izazvao je talas nasilja u mnogim muslimanskim zemljama.

Priveden jedan od autora knjige

Američka savezna policija odvela je na ispitivanje jednog od autora filma "Nevinost muslimana" Nakulua Baseleja, koji je izazvao talas protesta u muslimanskim zemljama.

Prema podacima medija, Nakula je odveden u policiju u pratnji više policijskih službenika.

Policija ističe da se autor filma dobrovoljno predao i da zato nije imao lisice na rukama, javio je Radio "Eho Moskve".

On je na razgovoru zbog mogućeg kršenja uslovne kazne, saopštila je danas policija.

Portparol šerifa okruga Los Angeles rekao je da je Nakula dobrovoljno napustio dom u pratnji šerifovih zamjenika da bi razgovarao sa policijom u stanici Seritos, u Kaliforniji, ali da nije u pritvoru.

"Sa njim će razgovarati Federalna policija za uslovnu kaznu. Ni u jednom trenutku mu nisu stavljene lisice na ruke. Sve je bilo na dobrovoljnoj bazi", rekao je portparol Stiv Viitmor, prenijela je agencija Reuters.

Nakula (55) se branio bolešću kako bi dobio blažu kaznu za bankarsku prevaru 2010. godine. U jednom sudskom transkriptu, u koji je AP imao uvid, piše da Nakula ima hepatitis C, dijabetes i druge bolesti.

AP navodi da je Nakula član organizacije Koptskih kršćana u SAD.

Njegov branilac je tvrdio da Nakula mora da se brine za bolesnog oca i djecu i tražio je kućni pritvor.

Drugi mediji javljaju da je Nakula pružao organizacionu podršku drugim autorima filma.

Galerija

Bonus video: