Ko je Sam Basil, autor filma koji je uzburkao muslimanski svijet

Reporteri agencije AP su došli do čovjeka za kojeg pretposatvljaju da bi mogao biti autor filma, koji se izruguje islamu i proroku Muhamedu
66 pregleda 17 komentar(a)
"Innocence of Muslims", Foto: Rojters
"Innocence of Muslims", Foto: Rojters
Ažurirano: 13.09.2012. 11:49h

Nakula Basilej Nakula, kalifornijski kopt osuđivan za finansijske malverzacije, rekao je Asošijeted presu (AP) da je pomagao produkciju filma "Nevinost muslimana", a neki detalji ukazuju da bi upravo on mogao biti Sem Basil - kako se potpisao čovek koji je režirao kontroverzno ostvarenje.

U intervjuu vođenom blizu Los Anđelesa, Nakula (55) je rekao AP-u da je on bio menadžer kompanije koja je producirala "Nevinost muslimana" i da je obezbjeđivao logistiku za taj film, koji se izruguje islamu i proroku Muhamedu.

Nakula je porekao da je režirao ovo ostvarenje, koje bi moglo biti uzrok nasilnih protesta ispred diplomatskih misija SAD u Libiji i Egiptu. Međutim, AP je došao do telefonskog broja režisera koji se predstavlja kao Sem Basil, što je istragu ove novinske agencije odvelo do iste adrese na kojoj je našla Nakulu.

Nakula je rekao AP-u da je koptski hrišćanin i da režiser filma dijeli zabrinutost ove vjerske zajednice zbog odnosa muslimana prema njoj

Nakula je rekao AP-u da je koptski hrišćanin i da režiser filma dijeli zabrinutost ove vjerske zajednice zbog odnosa muslimana prema njoj. Takođe je demantovao da koristi identitet Sema Basila, pa je čak novinaru pokazao svoju vozačku dozvolu, ali je sve vrijeme držao palac preko srednjeg imena - Basilej.

AP je potom nezavisno provjerio njegove podatke, našao šta je krio ispod prsta, kao i druge njegove veze sa Basilom.

SAD šalje ratne brodove prema Libiji, autor filma "Nevinost muslimana" u bjekstvu >>>

Novinari agencije su dobili Basilov broj telefona od Morisa Sadeka, konzervativnog američkog kopta koji je posljednjih dana promovisao "Nevinost muslimana" na svom sajtu. Kopti u Egiptu se, inače, dugo žale da ih arapska većina u toj zemlji diskriminiše i da se povremeno prema njima nasilnički ophodi.

Nakula, koji je suzdržano pričao o svojoj ulozi u filmu, bio je 2010. godine osuđen za finansijske malverzacije u Kaliforniji, zbog čega je morao da plati 790.000 dolara na ime odštete.

Nije osporio navode iz optužnice, osuđen je na 21 mjesec zatvora, i u narednih pet godina mu je zabranjeno da koristi kompjutere ili Internet bez dozvole oficira za nadzor na uslovnoj slobodi.

"Ovo je 100 odsto američki film, volovi jedni"

Međutim, na internetskom YouTube nalogu "Sem Basil" na kojem se pojavio insert iz "Nevinosti muslimana", vlasnik naloga je sve do utorka ostavljao komentara. Među njima je i onaj na arapskom jeziku:

"Ovo je 100 odsto američki film, volovi jedni".

Pomoćnica američkog državnog tužioca Dženifer Li Vilijams rekla je AP-u da je Nakula pravio prevarne račune u bankama, koristeći ukradene lične podatke građana i njihove brojeve socijalnog osiguranja. Ovako "zarađen" novac je deponovao na druge lažne račune i podizao ga na bankomatima.

Glumci iz "Nevinosti muslimana" - niskobudžetnog filma koji je prije nekoliko mjeseci vrlo kratko prikazivan u jednom losanđeleskom bioskopu - ogradili su se preko lista Los Anđeles tajms od finalnog produkta. Bili su, kako kažu, dovedeni u zabludu u vezi sa projektom, i dio njihovih dijaloga grubo je nadsinhronizovan u postprodukciji.

Glumci se odriču filma o Muhamedu: Zloupotrijebljeni smo >>>

U engleskoj verziji trejlera na YouTubeu, direktno spominjanje proroka Muhameda čini se da je rezultat postprodukcijskih izmjena, piše AP - kao da glumci ne izgovaraju ono što se čuje, već je to rezultat nadsinhronizacije.

Pastor Teri Džons sa Floride, poznat po spaljivanju svete islamske knjige Kuran na devetu godišnjicu terorističkih napada od 11. septembra, tvrdi da je juče razgovarao sa režiserom filma i da se moli za njega.

Međutim, Džons je rekao da ga nikada nije sreo uživo, već da je režiser kontaktirao njega prije nedjelju dana, radi promocije filma.

"Nisam se sreo sa njim. Sem Basil - to mu nije pravo ime. Samo sam sa njim pričao preko telefona. Definitivno se krije, i ne otkriva svoj identitet. Vrlo je iskreno bio uzdrman zbog onog što se dešavalo i dešava se. Veliki broj ljudi ga ne podržava", rekao je Džons.

Libijski zvaničnici su juče saopštili da su američki ambasador u toj zemlji Kris Stivens i troje zaposlenih u ambasadi ubijeni tokom nasilnih demonstracija u Bengaziju, ali zvaničnici SAD sada govore da je u toku istraga da li se zapravo radilo o planiranom terorističkom napadu, upriličenom na godišnjicu dešavanja od 11. septembra.

Bonus video: