Brat vođe Al Kaide želi mir sa Zapadom

Mohamed al Zavahri, brat lidera terorističke mreže Al Kaide Ajmana al Zavahrija, predložio je da bude posrednik u sprovođenju dogovora o miru između Zapada i islamista.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2012. 15:11h

Mohamed al Zavahri je u intervjuu američkoj televiziji CNN po prvi put objelodanio ovaj predlog, navodeći da se nalazi u jedinstvenom položaju da pomogne obustavljanju nasilja, zbog kojeg bi, kako je naglasio, obje strane morale da pristanu na kompromise.

Mohamed al Zavahri je rekao da su on i njegov brat Ajman ideološki nerazdvojivi i da je on, s obzirom da je njegov brat, jedina osoba koja bi Ajmana mogla da odgovori od nasilja.

Ajman je isti kao i toliko bivših zatvorenika koje sam upoznao - miran, pribran, usredsređen i potpuno ubijeđen u ideologiju, koja je toliko puta analizirana, testirana i ponovo falsifikovana u zatočeništvu, izjavio je Zavahri.

CNN Mohameda al Zavahrija opisuje kao nenametljivog čovjeka, duge brade na kojoj se prelivaju sive do potpuno bijelih nijansi, navodeći da, iako je Ramazan već odavno završen, on i dalje svakodnevno posti do zalaska sunca.

Mohamed al Zavahri je proveo 14 godina u egipatskom zatvoru, nakon što je, između ostalog, osuđen za terorizam i učešće u ubistvu egipatskog predsjednika Anvara Sadata 1981. godine.

Prema njegovim riječima, u maju je došao do saznanja da želi mir između muslimana i nemuslimana.

"Ja ne predstavljam nikakvu grupu. Moja uloga je da budem posrednik između Zapada i njih", kazao je Mohamed al Zavahri.

Izvor blizak pregovorima egipatske vlade sa džihadistima na Sinajskom polustrvu rekao je američkoj televiziji da Zavahri pomaže mirovnim pregovorima.

Taj izvor je dodao da je Mohamed al Zavahri poštovan među islamistima, kao i da nova egipatska vlada u njega ima povjerenje

Galerija

Bonus video: