Ekvadorski paradoks: Zaštita za Asanža, progon za Palasija

Prošle godine, Palasio i vlasnici „El Universa“ osuđeni su na zatvor i 40 miliona dolara odštete, što je presuda koja je šokirala organizacije za slobodu štampe
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2012. 07:58h

Sjedinjene Države odobrile su azil ekvadorskom kolumnisti Emiliju Palasiju, koji je napustio zemlju nakon što je zbog klevetanja predsjednika Rafaela Koree osuđen na zatvorsku i višemilionsku novčanu kaznu, saopštio je juče njegov branilac.

Palasio, kolumnista „El Universa“ - jednog od vodećih ekvadroskih listova, od prošle godine živi u Majamiju.

Zatražio je azil od Sjedinjenih Država pošto smatra da je žrtva političkog progona. „Za njega i njegovu porodicu ovo je bio dug put“, rekla je za „Gardijan“ Sandra Grosman, Palasiova advokatica.

Prošle godine, sud u Ekvadoru osudio je Palasija i trojicu vlasnika „El Universa“ na zatvorske kazne i naredio im da plate 40 miliona dolara odštete, što je presuda koja je šokirala organizacije za slobodu štampe.

Fernando Korea je u februaru poništio pomenute presude, poručivši u jednom televizijskom obraćanju da je odlučio da „pomiluje optužene i omogući im poništenje kazni koje su pravedno dobili“.

U slučaju protiv Palasija, vlada je smatrala spornim njegov komentar pod nazivom „Ne lažima“ iz 2011, u kojem kolumnista naziva Koreu „diktatorom“ i u kojem kritikuje njegove odluke za vrijeme krvavog revolta koji se dogodio godinu ranije, prenio je britanski list.

"El Universo" u rukama Rafaela Koree

Vijest da je Palasiju odobren azil u Sjedinjenim Državama saopšten je usred diplomatskih tenzija između Ekvadora i Velike Britanije oko sudbine osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža.

Koreina vlada je prošlog mjeseca odobrila azil 41-godišnjem Australijancu na osnovu sumnji da bi on mogao biti žrtva političkog progona.

Asanž se više od dva mjeseca nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje bi trebalo da bude ispitan zbog optužbi za silovanje i seksualni napad.

Korea dijeli Asanžove sumnje da bi osnivač „Vikiliksa“ iz Švedske dalje mogao da bude izručen Sjedinjenim Državama, gdje bi se mogao suočiti sa optužbama zbog objavljivanja hiljade američkih diplomatskih depeša koje su ukazale na uticaj Vašingtona širom svijeta.

Korea sa Kristin Asanž, majkom Džulijana Asanža

Poslije odobravanja azila Asanžu, Koreina vlada je saopštila da pravni dokazi ukazuju na to da on ne bi dobio pošteno suđenje ukoliko bi eventualno bio prebačen u Sjedinjene Države.

Državni mediji su sedmicama objavljivali priče u kojima se Asanž predstavlja kao šampion medijskih sloboda.

Međutim, tenzije rastu između Koree, ljevičara koji je stupio na dužnost 2007, i velikog broja privatnih medijskih kuća u Ekvadoru.

Organizacije za slobodu štampe optužile su Koreu da koristi sudove kako bi ograničio rad medija, optužba koju šef države negira.

Korea ističe da veliki broj medija u Ekvadoru kontroliše šačica porodica koje su povezane sa opozicionim političarima i koje su odlučne da umanje podršku njegovoj vladi.

Galerija

Bonus video: