Kambodža neće strane vojne baze

Hun Sen, koji Kambodžom vlada već 34 godine, potvrdio je da je primio pismo potpredsjednika SAD Majka Pensa
87 pregleda 0 komentar(a)
Hun Sen, Foto: Reuters
Hun Sen, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.11.2018. 10:34h

Kambodža neće odobriti izgradnju stranih vojnih baza na svojoj teritoriji, rekao je danas premijer te zemlje Hun Sen, reagujući tako na izraženu američku zabrinutost zbog mogućeg uspostavljanja kineske pomorske baze u Kambodži.

"Ustav Kambodže zabranjuje prisustvo stranih trupa ili stranih vojnih baza na njenoj teritoriji. Kambodža nema potrebu da neka zemlja ratuje na njenom tlu. Meni ne treba da se stranci bore na kmerskoj zemlji kao što su radili u prošlosti", rekao je Hun Sen, misleći na američko bombardovanje Kambodže između 1969. i 1973, tokom Vijetnamskog rata.

Prema informacijama u medijima, Peking je vršio pritisak na vladu u Pnom Penu da u Koh Kongu, na jugozapadu zemlje, izgradi luku koja bi mogla da služi i kao pomorska baza.

To mjesto se naslanja na Tajlandski zaliv iz koga se lako može pristupiti Južnom kineskom moru.

Kina iz istorijskih razloga polaže pravo na najveći dio tog mora i pokušava da učvrsti svoju kontrolu putem izgradnje infrastrukture na brojnim ostrvima.

SAD su zabrinute da bi eventualna kineska baza u Koh Kongu dodatno zaprijetila ravnoteži u regionu i tvrde da Južno kinesko more mora biti otvoreno za sve brodove.

Hun Sen, koji Kambodžom vlada već 34 godine, potvrdio je da je primio pismo potpredsjednika SAD Majka Pensa na tu temu.

"Odbacujemo sve informacije koje manipulišu istinom", rekao je Hun Sen i osudio one koji "koriste prisustvo mnogih kineskih investitora i turista kao izgovor da blate Kambodžu".

Peking je najveći regionalni saveznik kambodžanske vlade i posljednjih godina je upumpao milijarde dolara u to kraljevstvo, a obećao je i gradnju aerodroma, autoputa i druge infrastrukture.

Bonus video: