DOŽIVOTINA I TAČKA

Ubici Džona Lenona odbijen još jedan zahtjev za uslovnu kaznu

Čapman (57) služi kaznu od 20 godina do doživotne robije zbog toga što je četiri puta ustrijelio Lenona u leđa, ispred muzičarevog stana u Njujorku 8. decembra 1980.
7 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2012. 20:10h

Marku Dejvidu Čapmanu, koji je prije 32 godine ubio Džona Lenona, sedmi put je odbijen zahtjev za uslovnu kaznu.

Čapman se na saslušanju Odbora za dodjelu uslovne kazne pojavio u srijedu, ali mu uslovna kazna, i pored dobrog ponašanja u zatvoru, nije odobrena.

"Vaše oslobađanje u ovom trenutku podrilo bi poštovanje zakona i trivijalizovalo bi tragičan gubitak života koji ste vi izazvali kao rezultat gnusnog, neisprovociranog, nasilnog, hladnog i proračunatog zločina", navodi se u odluci.

Čapman (57) služi kaznu od 20 godina do doživotne robije zbog toga što je četiri puta ustrijelio Lenona u leđa, ispred muzičarevog stana u Njujorku 8. decembra 1980. On je priznao krivicu za ubistvo.

Od 2000. na svake dvije godine izlazi na saslušanja za uslovnu i do sada je svaki put bio odbijen.

Poslije saslušanja 2010, Odbor za uslovne otpuste primio je na desetine pisama u kojima se od njih traži da ne oslobode Čapmana, uključujući i pismo Lenonove udovice Joko Ono, koja je rekla da vjeruje da je Čapman opasan po nju, Lenonova dva sina, javnost i samog sebe.

Preporučujemo za Vas