Svi Asanžovi strahovi

Asanž bi mogao da se suoči sa smrtnom kaznom, Švedska ne smije da ga izruči SAD, što bi bilo moguće samo ako bi SAD potvrdile da neće primjeniti ili zatražiti smrtnu kaznu
65 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2012. 13:47h

Džulijan Asanž se i dalje nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Ipak, Švedska je objavila da neće izručiti osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža SAD, u slučaju da mu tamo prijeti smrtna kazna.

"Mi nikada nećemo predati osobu kojoj prijeti smrtna kazna“, rekla je zamjenica direktora za međunarodnu saradnju u krivičnim stvarima pri švedskom Ministarstvu pravde, Sesilija Ridselius, listu "Frankfurter rundšau".

Ambasade nepovredive

Britanci žele da ga isporuče Švedskoj gdje je tražen zbog navodnog silovanja i seksualnog napastvovanja.

Andreas Cimerman, sa Katedre za javno pravo Univerziteta u Potsdamu, kaže da su pravno, obje strane u pravu:

"Ambasade su nepovredive. Velika Britanija ne može da uđe u ambasadu i silom oslobodi Asanža. Dok se nalazi u ambasadi, ništa ne može da mu se dogodi."

Američki Stejt department je ponovo naglasio da slučaj "Asanž" predstavlja stvar između Velike Britanije, Švedske i Ekvadora

Kako prenosi Dojče Vele, Asanž je više puta izjavio da se plaši da bi ga Švedska izručila SAD gdje mu prijeti smrtna kazna. Osnivač "Vikiliska" je zato zatražio azil u Ekvadoru, a tamošnja vlada mu je azil i dodijelila.

Velika Britanija je poslije toga zaprijetila da će ući u prostorije ambasade i uhapsiti Asanža.

To je izazvalo ozbiljnu diplomatsku krizu između dvije zemlje.

Postavlja se pitanje da li će Asanž biti politički progonjen.

Andreas Cimerman kaže:

"U Švedskoj se protiv Asanža vodi krivični postupak za seksualne delikte. To nije politički progon u smislu Ženevske konvencije. Osim toga, on ima puno pravo na pravnu zaštitu u Švedskoj.“

Asanž oči u oči sa smrtnom kaznom

Švedska je više puta ponovila da ne može da garantuje Asanžu da ga neće isporučiti SAD.

Мeđutim, objavljeno da je Švedska jasno saopšteno da neće izručiti Asanža u slučaju da mu tamo prijeti smrtna kazna.

Profesor Miler kaže da izgleda da postoji sporazum o izručenju između Švedske i SAD:

"Do izručenja može doći tek nakon postupka u Švedskoj. Međutim, postoji zabrana u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima o izručivanju osoba koje se suočavaju sa smrtnom kaznom u državi odredišta. To znači: ako bi Asanž zaista mogao da se suoči sa smrtnom kaznom, Švedska ne može i ne smije da ga izruči SAD. To bi bilo moguće samo ako bi SAD potvrdile da neće primjeniti ili zatražiti smrtnu kaznu."

Bonus video: