Predsjednica Liberije suspendovala sina zbog neprijavljene imovine

Problem korupcije se smatra velikom preprekom za razvoj Liberije, koja ostaje jedna od najsiromašnijih zemalja u svijetu
7 komentar(a)
Elen Džonson Sirlif, Foto: Flickr
Elen Džonson Sirlif, Foto: Flickr
Ažurirano: 21.08.2012. 19:18h

Predsjednica Liberije Elen Džonson-Srlif suspendovala je svog sina i 45 drugih vladinih zvaničnika koji nisu prijavili imovinu državnom odboru za suzbijanje korupcije, što je prvi veliki korak njene administracije u obračunu sa korupcijom.

Čarls Srlif, jedan od trojice sinova Džonson-Srlifove koji su postavljeni na državne položaje, suspendovan je sa funkcije viceguvernera Centralne banke, prenijela je juče agencija Rojters.

Problem korupcije se smatra velikom preprekom za razvoj ove zapadnoafričke države, koja ostaje jedna od najsiromašnijih zemalja u svijetu i deceniju poslije okončanja 14-godišnjeg građanskog rata.

"Predsjednica Elen Džonson-Srlif je suspendovala 46 vladinih zvaničnika i ova odluka odmah stupa na snagu", navodi se u saopštenju njenog kabineta.

U saopštenju se ističe da se suspendovani zvaničnici mogu vratiti svojim dužnostima nakon što nadležnom odboru prijave imovinu.

Čak i tada, a prije no što nastave da obavljaju dužnost, oni će morati da državi plate ekvivalent svojih plata i drugih primanja tokom suspenzije.

Na državnim funkcijama su još dva sina Džonson-Srlifove: Robert Srlife je visoki savjetnik i čelnik državne naftne kompanije NOCAL, a Fumba Srlif je šef Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Džonson-Srlif, kojoj je prošle godine uručena Nobelova nagrada zbog njenog doprinosa održavanju mira u Liberiji nakon građanskog rata, 2005. je postala prva demokratski izabrana predsjednica jedne afričke države. Krajem prošle godine osvojila je još jedan mandat.

Bonus video: