Pakistan: Djevojčici prijeti smrtna kazna zbog spaljivanja Kurana

Zbog ovog slučaja je došlo do porasta vjerskih tenzija i oko 900 hrišćana je pod prijetnjom muslimanskih komšija
58 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2012. 07:05h

Jedanaestogodišnjoj mentalno oboleloj djevojčici iz Islamabada u Pakistanu prijeti smrtna kazna zbog bogohuljenja, jer je spalila primjerak Kurana.

Djevojčica Rifta Masih, koja pripada hrišćanskoj porodici, uhapšena je prošle sedmice poslije velikih demonstracija zbog paljenja Kurana. Predsjednik Pakistana Asif ali Zardari naložio je ministarstvu policije da sprovede detaljnu istragu.

Britanski mediji javljaju da je zbog tog slučaja došlo do porasta vjerskih tenzija i da je oko 900 hrišćana, koji žive u predgrađu Islamabada skoro 20 godina, moralo da se iseli pred prijetnjom gnevnih muslimanskih komšija.

Njihove kuće, koje se nalaze na samo 20-ak minuta vožnje od ambasada zapadnih država i vladinih objekata u Islamabadu, u nedjelju su zaključane i na vrata je stavljen katanac.

Jedan od predstavnika lokalne muslimanske zajednice poručio je komšijama hrišćanima da imaju rok do 1. septembra da uklone sva obeležja sa svojih domova i odu.

"Mislim da se sada više niko neće usuditi da se tamo vrati. To područje više nije bezbjedno za nas", izjavio je jedan od članova hrišćanske zajednice Arif Masih.

Gardijan piše da je nekoliko hrabrijih iz hrišćanske zajednice pokušalo da ostane, ali da muslimani vlasnici prodavnica odbijaju da im prodaju namirnice tako da nemaju od koga da kupe hranu jer je u tom području samo 10 odsto hrišćana.

Netrpeljivost prema hrišćanima u toj zajednici postoji od ranije, i prije incidenta koji je uzrokovala 11-godišnja djevojčica. Hrišćani su morali da obustave svoju vjersku službu u tri crkve u tom kraju jer im muslimani to nisu dozvoljavali pod izgovorom da im smeta buka.

Kada je izbio incident sa spaljivanjem Kurana, oko 1.000 muslimanskih vjernika blokiralo je kašmirski autoput, najveći koji vodi iz zapadnog dijela Islamabada.

Policija u početku nije željela da se miješa, ali je na kraju ipak optužila djevojčicu za bogohuljenje i uhapsila je. Uhapšeni su i njeni roditelji, kao i nekoliko članova hrišćanske zajednice.

Različite verzije o spaljivanju Kurana

Britanski mediji navode da, međutim, nije tačno utvrđeno šta je mentalno oboljela djevojčica spalila, budući da neki navode da je to bilo džepno izdanje Kurana, dok drugi tvrde da je spalila listove velikog izdanja.

Iako nekoliko muslimana tvrdi da je djevojčica izašla iz dvorišta i da je spalila knjigu ispred kuće, zapravo ne postoje svjedoci da je ona to i uradila.

Lokalni muslimanski klerik pak tvrdi da je druga djevojčica, muslimanka, vidjela spaljivanje i da je otrčala u džamiju da sve obavijesti.

S druge strane, hrišćani imaju svoje verzije. Prema jednoj od njih, komšija musliman pozvao je djevojčicu i tražio od nje da izbaci napolje pepeo u kojem su već bile oskrnavljene stranice Kurana.

U muslimanskoj zajednici takođe tvrde da nije tačno da djevojčica ima Daunov sindrom, već da je potpuno zdrava i traže da se striktno poštuje zakon koji strogo kažnjava vrijeđanje islama.

Galerija

Bonus video: