PRISLUŠKUJU

Njemački vojni brod pomaže sirijskim pobunjenicima

Njemačka pomaže sirijskim pobunjenicima tako što im dostavlja informacije sa vojnog broda koji se nalazi nedaleko od sirijske obale, piše danas list "Bild am Sonntag".
5 komentar(a)
Njemački ratni brod, Foto: Dw.de
Njemački ratni brod, Foto: Dw.de
Ažurirano: 23.02.2019. 12:09h

Portparol njemačkog Ministarstva odbrane izjavio je da se njemački mornarički brod opremljen tehnologijm za telekomunikacije i izviđanje nalazi u luci na Sardiniji i da operiše u vodama istočnog Sredozemlja.

Njemački list "Bild am Sonntag" u današnjem izdanju piše da "informacije do kojih njmački vojni brod dolazi predaju se američkim i britanskim tajnim službama, a one ih potom daju pripadnicima Sirijske slobodne armije".

Brodovi ovog tipa koriste se za sakupljanje informacija, ali Ministarsto odbrane nije željelo da komentariše detalje, prenio je Rojter.

Komentare nisu željele da daju ni portparoli njemačke Vlade i obavještajne sužbe, kao ni pres služba britanskog Ministarstva spoljnjih poslova.

List piše da su njemački obavještajni agenti stacionirani u bazi NATO-a u turskom gradu Adana i da tu presrijeću telefonske razgovore i radijske komunikacje iz Sirije.

Oni, takođe, održavaju kontakte sa izvorima bliskim administraciji predsjednika Bašara Al Asada, navodi se u tekstu "Bild am Sonntaga“.