nakon anana

Lakdar Brahimi novi izaslanik UN-a za Siriju

Brahimi je zvanično pristao da zamijeni Kofija Anana i pokuša da pronađe diplomatsko rješenje za krizu u Siriji, saopštio je UN
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2012. 10:06h

Bivši ministar vanjskih poslova Alžira i višegodišnji diplomata Ujedinjenih nacija (UN) Lakdar Brahimi novi je međunarodni mirovni izaslanik UN za Siriju.

Brahimi, koji je bio izaslanik UN u Avganistanu i Iraku, zvanično je pristao da zamijeni Kofija Anana i pokuša da pronađe diplomatsko rješenje za krizu u Siriji, kazao je zamjenik portparola generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna, Eduardo del Buej.

"Nasilje i patnja u Siriji se moraju okončati.

Generalni sekretar cijeni Brahimijevu spremnost da uloži svoj veliki talenat i iskustvo u ovaj važan zadatak za koji nam je potrebna jaka, jasna i jedinstvena podrška međunarodne zajednice, uključujući Savjet bezbjednosti", kazao je Del Buej.

Saopštavajući odluku da se povuče, Anan je kazao da su podjele u Savjetu bezbjednosti UN bile prepreka za jedinstven pristup, neophodan za okončanje sukoba u Siriji

Anan je ranije ovog mjeseca najavio da će 31. avgusta napustiti mjesto izaslanika UN i Arapske lige za Siriju, pošto nije uspio da sprovede mirovni plan i jer je ta zemlja sad u građanskom ratu. UN navode da je u Siriji od marta 2011. poginulo najmanje 18.000 ljudi.

Brahimi će narednih dana otputovati za Njujork, a potom i za Kairo.

"Svjestan sam da je to izuzetno komplikovna i veoma, veoma teška misija", kazao je Brahimi i izrazio nadu da neće doći do vojne intervencije u Siriji.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozdravila je imenovanje Brahimija i ocijenila da će on "nastaviti da radi na okončanju sukoba i mirnoj tranziciji u Siriji".

"Moja poruka specijalnom izlaslaniku Brahimiju je jedostavna: SAD su spremne da vas podrže i obezbijede trajni mir u skladu sa legitimnim težnjama za vladom koja će predstavljati sirijski narod", navela je američka državna sekretarka.

"A sirijskom narodu poručujemo: Niste sami. Međunarodna zajednica i dalje je u potpunosti posvećena političkoj tranziciji pod vođstvom Sirijaca, koja će dovesti do pluralističkog političkog sistema koji će predstavljati volju naroda", dodala je.

Članice Savjeta bezbjednosti UN složile su se da su međunarodni mirovni napori za Siriju doživjeli neuspjeh

Brahimi (78) je od 1991. do 1993. bio ministar vanjskih poslova Alžira. Za UN je radio od 1994. na različitim visokim funkcijama, do 2005, kada se povukao.

Kao izlaslanik Arapske lige, Brahimi je doprinio pozitivnom ishodu pregovora o okončanju građanskog rata u Libanu.

Saopštavajući odluku da se povuče 2. avgusta, Anan je kazao da su podjele u Savjetu bezbjednosti UN bile prepreka za jedinstven pristup, neophodan za okončanje sukoba u Siriji. Rusija i Kina uložile su veto tri puta, kako bi spriječile poteze zapadnih i arapskih zemalja protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Čin Gang poručio je da Kina pozdravlja imenovanje Brahimija i da je on prava osoba za funkciju međunarodnog izaslanika zbog bogatog diplomatskog iskustva.

Kina je, takođe, ponovila da se protivi vojnoj intervenciji i zatražila od Brahimija da pronađe političko rješenje za okončanje sukoba u Siriji.

"Kina će aktivno podržati i sarađivati sa gospodinom Brahimijem na njegovim političkim pokušajima posredovanja", naveo je Čin.

Savjet bezbjednosti je u četvrtak okončao rad vojne posmatračke misije UN u Siriji. U toj zemlji ubuduće će se nalaziti kancelarija UN za vezu kao podrška budućim mirovnim naporima. Članice Savjeta složile su se da su međunarodni mirovni napori doživjeli neuspjeh.

Galerija