Kad zapjeva kćerka diktatora: Može li zvuk torture biti ritmičan

"Većina Uzbeka gleda na Karimovu kao na pohlepnu osobu željnu moći, koja koristi svog oca kako bi uništila sve one koji joj stoje na putu“
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2012. 08:21h

Na posterima koji su osvanuli širom Sjedinjenih Država opisana je kao "egzotična uzbekistanska ljepotica“, dok u zvaničnoj biografiji ove pjevačice u usponu stoji da je Guguša "poeta i mecosopran".

Međutim, Gugušino pravo ime je Gulnara Karimova i njen otac je Islam Karimov - jedan od najbrutalnijih diktatora na svijetu, piše u članku koji je juče objavio „Indipendent“.

Karimov, koji upravlja Uzbekistanom od raspada SSSR-a, optužen je da je mučio disidente „kuvajući ih do smrti“, a da su njegove bezbjednosne snage usmrtile stotine nenaoružanih demonstranata 2005. Rasprostranjena je zloupotreba dječije radne snage, a učenici su primorani da nekoliko mjeseci godišnje beru pamuk.

Kritičari režima ističu da je Guguša lično upletena u porodičnu korupciju, i da je jedno vrijeme bila povezana sa švajcarskom kompanijom koja se smatrala sredstvom režima za pranje novca, što je ona uvijek negirala.

Američka depeša, koju je objavio Vikiliks, otkrila je šta građani misle o njoj.

"Većina Uzbeka gleda na Karimovu kao na pohlepnu osobu željnu moći, koja koristi svog oca kako bi uništila sve one koji joj stoje na putu“, piše u depeši.

"Većina Uzbeka gleda na Karimovu kao na pohlepnu osobu željnu moći, koja koristi svog oca kako bi uništila sve one koji joj stoje na putu“

Kako nije uspješna u stvaranju prijatelja u domovini, ona pokušava da ostvari uspješnu karijeru u inostranstvu.

"Volite Kajli Minog? Pogledajte egzotičnu pop senzaciju Gugušu!", piše na njenom profilu na Tviteru, premda Karimova sigurno ima više toga zajedničnog sa Imeldom Markos i Saifom al Islamom Gadafijem.

O Karimovoj - koja je na fotografijama obično ima slojeve šminke i sugestivno razdvojene usne - dugo se pričalo kao o potencijalnoj nasljednici svog oca. Ova 40-godišnjakinja je studirala na Hardvardu i od tada pokušava da pridobije međunarodni legitimitet, jednom i kao dizajner nakita i odjeće. Njena revija na Njujorškoj nedjelji mode otkazana je prošle godine nakon protesta grupa za zaštitu ljudskih prava.

"Nisam znao da zvuk dječije radne snage na vrelom suncu 12 sati dnevno može da bude toliko opuštajući"

Uprkos rasprostranjenim reklamnim kampanjama i promociji, nejasno je koliko dobro se komercijalno kotiraju njene pjesme. Vijest koja je osvanula u lokalnim medijima da je njena pjesma dospjela na peto mjesto britanske top liste je, ističe „Indipendent“, izmišljena. Na osnovu kritika na račun njenog albuma na sajtu amazon.com, čini se da pojedini korisnici znaju ko stoji iza umjetničkog imena Guguša.

"Zapanjujuće ritmičan zvuk torture", napisao je jedan kritičar, koji je albumu dodijelio najmanju ocjenu.

"Nisam znao da zvuk dječije radne snage na vrelom suncu 12 sati dnevno može da bude toliko opuštajući".

Galerija

Bonus video: