Fabijus: Bašar Al Asad ne zaslužuje da živi

Francuski ministar spoljnjih poslova Loran Fabijus izjavio je danas da sirijski predsjednik Bašar Al Asad ne zaslužuje da živi i da sirijski režim treba brzo razbiti.
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2012. 17:43h

Tokom obilaska najvećeg logora izbjeglica u Turskoj, u blizini granice sa Sirijom, nakon što je saslušao priče izbjeglica o masakrima režima, francuski ministar spoljnjih poslova Loren Fabijus je kazao da Asad pokušava "da uništi čitav jedan narod".

Fabijus se u izbjegličkom logoru blizu graničnog prelaza Ončupinar, u provinciji Kilis, sreo sa dosta sirijskih izbjeglica koji mole Francusku za oružje i za pomoć u borbi protiv Asadovog režima, prenosi francuska agencija AFP.

Odgovarajući na ove zahtjeve, Fabijus je rekao da Francuska sve radi na političkom i na humanitarnom planu ali da ne može više da prihvata "Asadove masakre".

"Što prije njegov režim ode, to bolje", zaključio je Fabijus.

Logor Ončupinar je jedan od nekoliko izbjegličkih logora u pograničnoj turskoj provinciji u kojima se nalazi oko 12.000 sirijskih izbjeglica.

Francuski ministar je prethodno posjetio Jordan i Liban gdje je ponovo uputio apele za Asadov odlazak, a kasnije danas treba da odleti za Ankaru gdje će razgovarati sa turskim kolegom Ahmetom Davutogluom o sirijskoj krizi.

Rusija otkazala sastanak o Siriji

Rusija je danas otkazala na brzinu sazvan sastanak uticajnih zemalja i međunarodnih organizacija s kojeg je trebalo da bude upućen poziv sirijskoj vladi i opoziciji da okončaju 19-mjesečni sukob i počnu politički dijalog.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin juče je na iznenađenje članica Savjeta bezbjednosti UN koje su oštro podijeljene oko Sirije, najavio sastanak, pošto je to najviše tijelo UN odlučilo da okonča vojno-posmatračku misiju UN u Siriji.

Rusija i Kina su uložile veto na tri predloga zapadnih zemalja za rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojim bi se pojačao pritisak na Siriju uz prijetnju sankcijama ako ne obustavi oružane operacije protiv pobunjenika.

Diplomate u UN su rekle da poziv Rusije na sastanak zemalja koje su se u junu u Ženevi složile oko principa političke tranzicije djeluje kao da Moskva pokušava da preuzme inicijativu izbegavajući Savjet bezbjednosti. Ruska misija u UN saopštila je danas da je sastanak otkazan na zahtjev nekih članica Akcione grupe za Siriju, u kojoj su pored UN i Arapske lige i pet članica Savjeta bezbjednosti s pravom veta - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska - i Turska, Evropska unija, Irak, Kuvajt i Katar.

Diplomate iz UN navode da je sastanak otkazan zato što su učešće najavili samo Rusija, Kina i UN. Čurkin je juče novinarima rekao da želi da akciona grupa iz Ženeve zajedno s Iranom i Saudijskom Arabijom uputi "zajednički ili paralelni poziv svim stranama u sirijskom sukobu da okončaju nasilje što je prije moguće".

Lahdar Brahimi novi izaslanik UN za Siriju

Bivši ministar spoljnih poslova Alžira Lahdar Brahimi imenovan je danas za novog specijalnog izaslanika UN za Siriju.

Brahimi će na tom mjestu zamijeniti Kofija Anana. Alžirski diplomata bio je predstavnik UN u Avganistanu i u Iraku. UN su saopštile da je Brahimi prihvatio novo angažovanje i da će mu glavni zadatak biti da pomogne mirno i diplomatsko rješenje krize u Siriji.

"Generalni sekretar cijeni Brahimijevu spremnost da uloži svoj talenat i iskustvo za ovaj važan zadatak za koji će mu biti potrebna snažna i jedinstvena podrška cjelokupne međunarodne zajednice, uključujući i Savjet bezbjednosti", navodi se u saopštenju portparola Ban Ki Muna Eduarda del Bueja.

Ranije ovog mjeseca Kofi Anan najavio je da će se 31. avgusta povući sa mjesta specijalnog izaslanika UN za Siriju zbog toga što nije uspio da pomogne u uspostavljanju mira i prekidu građanskog rata u toj zemlji.

Novi izaslanik UN Brahami ima 78 godina. Na mjestu šefa alžirske diplomatije bio je od 1991. do 1993. godine. Od 1994. godine radi u UN gdje je do 2005. godine bio na više funkcija dok se nije povukao.

Poznat je po tome što je kao izaslanik Arapske lige pomogao okončanje građanskog rata u Libanu.

Galerija

Bonus video: