Objavljen rat duvanskoj industriji: Sve paklice cigareta će izgledati isto

U Australiji od decembra sve cigarete će biti prodavane u identičnim kutijama, sa štampanim upozorenjima o zaštiti zdravlja i eksplicitnim ilustracijama posljedica pušenja
112 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2012. 16:21h

Australijske vlasti su se baš potrudile da učine pušenje što manje poželjnim.

Pušači se mogu sada naći u nedoumici.

Više neće imati način da razlikuju svoje cigarete, jer prema novom usvojenom zakonu sve će biti u običnom pakovanju bez brenda i sa jasno istaknutim porukama protiv pušenja.

Vrhovni sud podržao je ovaj najstroži svjetski zakon o reklamiranju cigareta, što znači da njihovi proizvođači neće smjeti da na paklice stavljaju svoj logo već eksplicitne prizore posljedica pušenja po zdravlje.

Sve kutije iste, samo poruke različite

Naime, sudskom odlukom zabranjena je prodaja cigareta s komercijalnim logotipima. Razlikovaće se samo po logu proizvođača, koji se mora štampati na kutiji u standardnom pismu i veličini.

"Velika duvanska industrija može 'biti napadnuta i pobijeđena', poručila je glavna australijska tužilteljka Nikola Roxon.

Njena izjava stigla je odmah nakon što je visoki australijski sud zabranio sve osim običnog logotipa proizvođača na kutijama.

"Duvanska industrija bi trebala prestati pokušavati zaustaviti ovu reformu na međunarodnom nivou, već bi trebali implementirati važne promijene", dodala je Roxon, a prenosi The Australian.

"Bez hrabrih vlada koje imaju volju uhvatiti se u koštac s duhanskom industrijom, oni će još uvijek uspješno tvrditi kako duvan nije niti štetan, niti izaziva zavisnost", istakla je Roxon.

Osim toga, visoki je australijski sud dosudio kako duvanska industrija mora platiti i troškove suđenja, za koje Roxon tvrdi kako iznose milione australijskih dolara.

Ministarka zdravlja Tanja Plibersek odbacila je ovaj argument i rekla da postoje druge mjere za spriječavanje falsifikovanja, poput korišćenja alfanumeričkih kodova na legitimnim pakovanjima cigareta

Od decembra, paklice moraju da budu jednolično žućkastosmedje boje, sa strašnim upozorenjima na posledice pušenja, koja će biti potkrijepljena podjednako stravičnim fotografijama.

Vlada u Kanberi je pozvala i druge zemlje da usvoje slična pravila, i nada se da će nova oprema paklica učiniti pušenje krajnje neprivlačnim.

Duvanske kompanije se bune, Vlada"trlja"ruke

Kompanije Britiš Amerikan Tobako Filip Moris, Imperial Tobakos Britiš amerikan tobako, Philip Moris International, Imperial Tobacco i Japan Tobako imaju bojazan da će odluka Vrhovnog suda Australije stvoriti globalni presjedan koji će njihovim robnim markama drastično umanjiti vrijednost, čak za milijarde dolara.

Oni su u žalbi sudu pored ostalog naveli da se novim pravilima krše pravila o intelektualnoj svojini, i da će na osnovu njih australijska vlada profitirati na nefer način, koristeći paklice cigareta kao platformu za sopstvene poruke a bez kompenzovanja proizvođača.

Australijski Ustav navodi da vlada može steći tuđu imovinu isključivo na temelju "pravičnosti".

Sud nije saopštio na osnovu čega je donio odluku, i naveo da će razloge saopštiti tokom ove godine.

Proizvođači su u žalbi tvrdili da će država izvući nepoštenu korist iz zakona time što će koristiti pakovanja za cigarete kao platformu za promovisanje svojih poruka, bez plaćanja nadoknade kompanijama.

Prema australijskom Ustavu, država može da preuzme tuđu imovinu samo pod “pravednim uslovima”.

Nezadovoljni proizvođači, Australija pod provjerom

“Filip Moris” je saopštio da će se i dalje zalagati za dobijanje nadoknade kroz uslove bilateralnog investicionog sporazuma između Australije i Hong Konga.

Portparol “Britiš ameriken tobaka” Skot Mekintajer rekao je da je kompanija razočarana odlukom suda, ali da će poštovati novi zakon.

On je ocijenio da će nove mjere dovesti do jačanja crnog tržišta, pošto će sva pakovanja cigareta biti ista, a time i lakša za kopiranje.

Australija će zbog ovoga biti suočena sa mogućom provjerom svojih zakona na nivou Svjetske trgovinske organizacije, pošto su Ukrajina, Honduras i Dominikanska Republika, zemlje sa rastućom proizvodnjom duvana, zatražile konsultacije o mjeri uniformnog pakovanja cigareta.

Galerija

Bonus video: