Netanjahu postavio novog ministra za unutrašnju bezbjednost

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu postavio je danas bivšeg šefa bezbjednosne službe Avija Dihtera za ministra zaduženog za unutrašnju bezbjednost zemlje
0 komentar(a)
Avi Dihter, Foto: Rojters
Avi Dihter, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.08.2012. 19:42h

Imenovanje Dihtera, koji je prije 10 godina bio na čelu unutrašnje bezbjednosne službe Šin Bet, odražava zabrinutost zbog mogućih napada ako Izrael odluči da napadne iranska nuklearna postrojenja, ocjenjuje agencija AP.

Netanjahu je za ministra za unutrašnju bezbjednost razmatrao više bivših generala prije nego što je tu funkciju ponudio Dihteru.

Izraelska komanda za bezbjednost u zemlji oštro je kritikovana zbog slabe pripremljenosti tokom rata 2006. kada je libanski Hezbolah ispalio više od 4.000 raketa na Izrael i vlasti rade na unaprjeđenju sistema sirena za vazdušnu uzbunu, skloništa i drugih službi za vanredno reagovanje.

Netanjahu je rekao da će Diter "nastaviti da radi ono što je radio čitav život - doprinosti bezbjednosti zemlje".

Izraelski lideri nisu isključili mogućnost vojne intervencije ako Iran ne obustavi nuklearni program, koji prema navodima iz Izraela i sa Zapada ima za cilj pravljenje atomskog oružja. Teheran to negira, navodeći da je to mirnodopski program.

Izraelski pisci: O napadu na Iran mora odlučivati Vlada

Istaknuti izraelski pisci zatražili su da premijeru Benjaminu Netanijahuu ne bude dozvoljeno da naredi napad na iranska nuklearna postrojenja bez dozvole svoje vlade.

Pisci su u pismu zaprijetili da će pokrenuti sudski proces ako Netanijahu do kraja nedjelje ne obeća glasanje u svojoj vladi koja ima 30 članova.

Među nekoliko istaknutih potpisnika je i čuveni autor Amos Oz, prenosi AP.

Pismo je upućeno u jeku debate u izraelskom društvu, pokrenute prvenstveno spekulacijama u medijima, da li bi napad na Iran spriječio tu zemlju da razvije nuklearno oružje.

Uvaženi komentatori najtiražnijeg izraelskog lista "Jediot ahronota" objavili su u petak prošle nedjelje da Netanijahu i ministar odbrane Ehud Barak zagovaraju takav napad, dok se najviši vojni zvaničnici navodno tome protive.

"Toliko koliko zavisi od Benjamina Netanijahua i Ehuda Baraka izraelski vojni udar na nuklerna postrojenja u Iranu će se dogoditi u narednim jesenjim mjesecima, prije izbora u SAD u novembru", napisali su oni.

Takođe su naglasili da "nema ni jednog visokog zvaničnika u establišmentu - ni među najvišim oficirima, ni u bezbjednosnim organima, pa čak ni predsjednik, ko podržava izraelski napad u ovom trenutku".

Bonus video: