OSTAĆE BEZ NAFTE

Asad fokusiran na Alepo, ustanici osvajaju istok

Dok je sirijski predsjednik Bašar Al Asad koncentrirao svoje snage radi zauzimanja poslovnog središta Alepa, pobunjenici su polako napredovali na istočnom plemenskom dijelu zemlje gdje se nalazi većina naftnog bogatstva Sirije
1 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 12:49h

S utvrđenih položaja u naftom bogatoj pustinji blizu Iraka, vladine snage granatiraju Deir al-Zor, siromašni sunitski grad na obalama Eufrata koji teče tom ogromnom, suvom regijom uz iračku granicu.

Većina Asadu odanih vojnika, uglavnom regrutovanih iz njegove manjinske sekte Alaviti, zauzeta je u bici za Alepo, kao i u glavnom gradu Damasku.

Diplomate i vojni stručnjaci kažu da se Asad suočava s mogućim gubitkom provincije Deir al-Zor a sa njom i gubitkom od 200.000 barela nafte dnevno.

Stanovnici prenose da su pobunjenici u protekla tri mjeseca stekli kontrolu nad velikim dijelom te pokrajine, nakon što su se vladine snage povukle u sigurna utvrđenja u provincijskom glavnom gradu i njegovim predgrađima.

Ustanici tvrde da kontrolišu polovinu glavnog grada i da je proizvodnja nafte gotovo prepolovljena od početka 17-mjesečne pobune, budući da je Sirija zbog sankcija Zapada ostala bez svojih glavnih kupaca u Evropi.

Galerija