BIVŠI PREMIJER

Hidžab: Asad kontroliše samo 30 odsto Sirije

Bivši sirijski premijer Rijad Hidžab izjavio je danas da se vlada predsjednika Bašara Al Asada raspada i da kontroliše samo 30 odsto teritorije države
0 komentar(a)
Rijad Hidžab, Foto: Rojters
Rijad Hidžab, Foto: Rojters
Ažurirano: 23.02.2019. 12:50h

Na konferenciji u Jordanu gdje je sa porodicom prebjegao iz zemlje prošle sedmice, Hidžab ja kazao da je moral vlade pao nakon 17 mjeseci revolta protiv vlasti, prenijele su agencije.

"Uvjeravam vas, na osnovu iskustva i nekadašnje pozicije na kojoj sam bio, da režim propada, duhovno i finansijski. Režim ne kontroliše više od 30 odsto sirijske teritorije", rekao je on na prvoj konferenciji za novinare otkako je prebjegao.

Sirijske vlasti su navele da je Hidžab smijenjen, a on je danas u Amanu kazao da je podnio ostavku i pridružio se opozicionim snagama.

Za Asadovu vladu je rekao da je "neprijatelj Boga".

"Moja je dužnost da operem ruke od takvog korumpiranog režima", dodao je bivši premijer Sirije.

On je zahvalio Saudijskoj Arabiji, Kataru i Turskoj na njihovoj podršci i zatražio od njih da učine još više za opoziciju.

SAD ukinule sankcije bivšem premijeru Sirije

SAD su danas ukinule finansijske sankcije bivšem premijeru Sirije Rijadu Hidžabu poslije njegove odluke da napusti vladu sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da će odmrznuti Hidžabovu imovinu nad kojom SAD imaju nadležnosti ako ona postoji.

To ministarstvo je zamrzlo sredstva skoro 30 visokih zvaničnika sirijske vlade, uključujući novog premijera Vaela Nadera Al-Halkija, navodi Rojters.

U Siriji više od 23.000 poginulih od početka pobune

Više od 23.000 ljudi poginulo je u nasiju u Siriji od početka pobune u martu 2011. godine, saopšteno je danas iz sirijske Opservatorije za ljudska prava (OSDH).

"Zaključno sa 13. avgustom ubijeno je 23.002 osoba, od kojih je 16.142 civila, 1.018 dezertera i 5.842 vojnika", rekao je Rami Abdel Rahman iz te nevladine organizacije.

Rahman je precizirao da je od kraja jula ubijeno 2.409 ljudi.

Sukobi u Siriji zaoštrili su se sa borbama u Damasku i Alepu, dva najveća grada u zemlji. Rahman je rekao da u ova brojka ne obuhvata poginule pripadnike provladine milicije, hiljade pritvorenih civila čija sudbina se ne zna niti su obuhvaćeni oni mrtvi čiji identitet nije mogao da bude utvrđen.

Agencija Frans pres navodi da je nemoguće dobiti nezavisne podatke o broju nastradalih od kada je UN prestao da saopštava o broju žrtava.

Izaslanik sirijske vlade u Pekingu

U pokušaju da ublaži kritike svoje politike prema Siriji, Kina je najavila da bi, pored izaslanika vlade u Damasku koji danas boravi u Pekingu, uskoro mogla da ugosti i predstavnike sirijske opozicije.

Politički i medijski savjetnik sirijskog predsjednika Butaina Šaban sastao se danas sa kineskim ministrom spoljnjih poslova Jang Đečijem, saopštilo je ministarstvo spoljnjih poslova.

Posjeta ilustruje bliske veze Kine i Sirije koje su podstakle Peking da sa Moskvom u Savjetu bezbjednosti UN blokira korake koje bi mogle da podstaknu odlazak sa vlasti Bašara Al Asada.

Ipak, Kina razmatra i mogućnost da u posjetu pozove i predstavnike sirijske opozicije.

To ne bi bila prva posjeta predstavnika opozicije, ali bi zbog pogoršane situacije u Siriji nova posjeta dobila na značaju. Očekuje se da će Jang ponoviti poziv objema stranama u Siriji da primijene plan međunarodnog izaslanika Kofija Anana od šest tačaka i okončati sukobe u kojima je, prema procjenama opozicije u poslednjih 18 mjeseci ubijeno više od 23.000 ljudi.

Anan će krajem ovog mjeseca otići sa funkcije specijalnog izaslanika, pošto je podnio ostavku zbog neuspjeha u primjeni mirovnog plana.

Kinu i Rusiju oštro kritikuju SAD i druge zapadne zemlje, zbog ulaganja veta na rezolucije Savjeta bezbjednosti koje bi mogle da otvore vrata za sankcije Siriji i uklone Al Asada s vlasti.