Tajm objavio listu od 25 osoba odgovornih za globalnu ekonomsku krizu

Magazin poziva čitaoce da sa liste izaberu one za koje smatraju da su najviše ili najmanje krivi za krizu
6 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2012. 15:49h

Magazin Tajm objavio je listu 25 osoba koje su, kako navodi, svojim djelovanjem doveli do finansijske krize u svijetu.

Na listi su bivši predsjednik američke centralne banke Federalne rezerve (Fed), Alen Grinspen i bivši američki predsjednici Džordž Buš i Bil Klinton.

Magazin poziva čitaoce da sa liste izaberu one za koje smatraju da su najviše ili najmanje krivi za krizu.

Za Grinspena, koje je na čelu Feda bio od 1987. godine do 2006, navodi se da je njegovo zalaganje za superniske kamate i konstantno opiranje regulaciji tržišta finansijskim derivatima glavni uzrok za nastanak krize.

Krivci za krizu su, piše Tajm, i američki potrošači koji su u trećem kvartalu 2008. godine počeli više da štede i manje da troše.

Za krizu je odgovoran, kako se dodaje, još jedan bivši američki predsjednik Džordž Buš, koji je prihvatio vladajuću filozofiju deregulacije. On se rano zalagao za uspostavljanje jače kontrole nad bankama Feni Mej i Fredi Mek, ali takav predlog nikada nije preselio u Kongres.

Mandat Klintona, ocjenjuje Tajm, obilježio je ekonomski prosperitet i finansijska deregulacija, i na taj način je postavljen put za ekcese posljednjih godina. Klinton je prije 13 godina povukao zakon koji je odvajao rizično od normalnog bankarstva.

Na listi je i bivši britanski premijer Gordon Braun za čijeg mandata se dogodio najveći bankrot od vremena Velike depresije, kao i kineski premijer Ven Điabao.

"Ako je jeftini kredit krek kokain ove finansijske krize, a jeste, onda je Kina bila jedan od glavnih dilera", ocjenjuje Tajm.

Direktor Limen Bradersa, Dik Fold, kojeg su zvali gorila sa Vol Strita, takođe je jedan od krivaca za krizu. On je, kako piše Tajm, gurnuo Limen duboko u posao sa rizičnim drugorazrednim hipotekarnim kreditima.

Na listi je i Luis Ranieri, "otac" hipotekarnih kredita, kao i Fil Grem, bviši senator Teksasa.

Na spisku su i suosnivač Kantrivajda /Countrywide/, Anđelo Mozilo, bivši šef Američke komisije hartija od vrijednosti (SEC), Kris Koks, bivši čelnik Goldmen Saksa, Henk Polson, direktor u AIG-u, Džo Kasano, bivši direktor Meril Linča, Sten O Nil i direktor Rojal benk of Skotlend, Fred Gudvin.

Bonus video: