AFRIČKA TURNEJA

Hilari Klinton posjetila Malavi, ide za Južnu Afriku

Hilari Klinton je danas posjetila Malavi, kao prvi državni sekretar SAD koji je došao u tu zemlju juga Afrike
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2012. 14:35h

Hilari Klinton danas se sastala sa predsjednicom Republike Malavi, Džojs Bandom, drugom ženom na čelu države u istoriji afričkog kontinenta.

"Mi smo dugo bile aktivisti za pitanja prava žena i djece, i dugo sam čekala na dan kada ćemo se upoznati", rekla je Džojs Banda Hilari Klinton tokom susreta koji je protekao u izuzetno toploj atmosferi.

Klinton je "odala priznanje gospođi Banda za odluke donešene u prvih sto dana njene vlasti", uključujuchi i plutajući kurs valute Malavija.

Malavijska "kvača" je u maju devalvirala za skoro 34 odsto u odnosu na američki dolar. Kurs je do tada na crnom tržistu bio dvostruko viši od zvaničnog. Taj disparitet je izazvao ozbiljan nedostatak deviza.

Od dolaska na vlast u aprilu, predsjednica Banda je dopustila da u njenu zemlju stiže strana pomoć koju je zabranio njen prethodnik, i nastoji da poboljša stanje prava čovjeka zbog kojih je njena zemlja dugo kritikovana.

Sjedinjene Države su u junu najavile obnavljanje pomoći od 350 miliona dolara za potrebe energetskog sektora Malavija.

Hilari Klinton je ukazala u razgovoru na korupciju u Malaviju, rekavši da je to "skriveni porez koji pogađa narod".

Državna sekretarka SAD danas napušta Malavi i stiže u Keniju, još jednu stanicu njene jedanaestodnevne turneje po Africi koja je počela prošle nedjelje u Senegalu.

Galerija

Preporučujemo za Vas