Netanjahu Merkelovoj: Cilj Irana je da vodi vjerski rat na Bliskom istoku

Izraelski lider je rekao da je ublažavanje sankcija na osnovu nuklearnog sporazuma velikih sila sa Teheranom pomoglo Iranu da finansira svoje aktivnosti u inostranstvu
78 pregleda 4 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Angela Merkel, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2018. 17:19h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je danas u Berlinu da je cilj Irana da vodi vjerski rat u Siriji i naveo da ta zemlja pokušava da se učvrsti nadomak Izraela kako bi ga napala.

Na konferenciji za novinare poslije sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Netanjahu je kazao da iransko vojno prisustvo u Siriji uključuje 18.000 šiitskih boraca iz Avganistana i Pakistana.

Osvrćući se na nuklearni sporazum velikih sila s Teheranom, izraelski lider je rekao da je ublažavanje sankcija na osnovu tog dokumenta pomoglo Iranu da finansira svoje aktivnosti u inostranstvu.

"Moramo slomiti njihov bankomat. Iran mora napustiti Siriju, čitavu Siriju", naveo je Netanjahu.

Angela Merkel izrazila je zabrinutost zbog ponašanja Irana i njegove aktivnosti u regionu, kao i njegov program razvoja balističkih raketa, rekavši da bi se time valjalo pozabaviti, prenijeli su izraelski mediji.

Ona se složila s Netanjahuom da iranske aktivnosti u regionu predstavljaju brigu za Izrael.

"Slažemo se da je pitanje regionalnog uticaja Irana zabrinjavajuće, posebno za bezbjednost Izraela", rekla je Merkelova.

Njemačka kancelarka je dodala da Berlin i dalje podržava nuklearni sporazum s Iranom, "iako postoji neslaganje o efektivnosti sporazuma", i navela da Njemačka ne želi da Iran razvije nuklearno oružje.

Netanjahu je danas doputovao u Berlin, na početku posjete Evropi tokom koje će se sastati i s liderima Francuske i Velike Britanije.

Cilj mu je da razgovora o Iranu, o međunarodnom nuklearnom sporazumu s tom zemljom kojem se Izrael protivi, kao i o sprečavanju iranskih pokušaja da se učvrsti u Siriji.

Bonus video: