Obama prestiže Romnija

Republikanski predsjednički kandidat Mit Romni se poslije debakla na međunarodnoj političkoj turneji susreće sa poražavajućim rezultatima istraživanjima javnog mnenja
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2012. 07:19h

Anketa Pju istraživačkog centra pokazuje da je trenutni predsjednik Amerike, demokrata Barak Obama, povećao vođstvo u odnosu na Mita Romnija i da sada ima prednost od deset odsto - 51 prema 41.

Kako navodi "Los Anđeles Tajms" Pju obično daje veću prednost Obami u odnosu na istraživanja Si-Bi-Esa i "Njujork tajmsa", ali i prema ovim istraživanjima Obama vodi, samo sa manjom razlikom.

Ono što bi moglo da bude mnogo više zabrinjavajuće za Romnija je podatak da ga čak 52 odsto birača vidi negativno u odnosu na samo 37 pozitivnih stavova.

To je najmanji procenat pozitivnih glasova koji je neki predsjednički kandidat imao od 1988. godine.

"Los Anđels Tajms" iznosi procjenu da su na to očigledno uticale negativne reklame koje je lansirao Obamin štab, a u kojima je Romni predstavljen kao čovek koji sakriva svoje poreske prijave.

Kada se posmatraju takozvane "sving stejts", njih 12, Obamina prednost je manja, 48 prema 44 odsto, ali i tu vodi, prema ovom istraživanju.

Jedina dobra vest za Romnija u ovom istraživanju je informacija da su njegovi simpatizeri više uključeni u kampanju od Obaminih.

Tako je 70 odsto Romnijevih pristalica reklo da "puno razmišlja" o izborima, naspram 57 odsto Obaminih pristalica koji su dali takav odgovor.

Ipak, ni Obamin rejting nije dobar, pa se tako 50 odsto ispitanika izjasnilo da ima pozitivno mišljenje o njemu, a 45 odsto loše.

Samo su Bob Dol na izborima 1996. i Džordž Buš četiri godine prije toga imali lošiji rejting.

"Los Anđeles Tajms" konstatuje da ovako veliki broj negativnih glasova kod oba kandidata govori o velikoj polarizaciji birača. Među Romnijevim pristalicama čak 93 odsto vidi Obamu negativno, dok je kod Obaminih taj procenat u odnosu na Romnija 84.

Galerija

Bonus video: