Pakistan ponovo zatvorio granice za NATO

Pakistanske vlasti zatvorile su glavne granične prelaze ka Avganistanu za NATO kamione za snabdijevanje međunarodnih snaga u toj susjednoj zemlji
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 14:24h

Pakistanske vlasti su zatvorili prelaz Torkham, najbržu rutu ka Kablu od luke Karači za NATO kamione, par nedjelja nakon što je ukinuta sedmomjesečna blokada.

Pakistanski talibani najavili su da će napadati NATO konvoje, a prošlog utorka jedan vozač kamiona je ubijen u gradu Džamrud.

Odluka o ponovnom zatvaranju granica je uslijedila pošto šef obavještajne službe Pakistana general Zahir ul Islam treba da razgovara sa šefom CIA Dejvidom Petreusom u Vašingtonu ove nedjelje, što su prvi razgovori u ovoj godini.

"Bezbjednosni plan političke administracije, policije i graničnih snaga je pripremljen i čim bude finalizovan i prihvaćen, NATO kamioni će ponovo moći da prelaze u Avganistan", rekao je zvaničnik Baktiar Kan agenciji AFP.

Vlasti na sjeverozapadu Pakistana uputile su saveznoj vladi prije 11 dana zahtjev da se što prije finalizuje bezbjednosni plan, ali do sada nije bilo odgovora, rekao je ministar za informisanje provincije Kiber Paktunkva Mian Iftikar.

Galerija

Bonus video: